Jadranka Joksimović: Nadam se da Hrvatska neće blokirati Srbiju 1Foto: Vlada Srbije

Nadam se da Hrvatska neće nastaviti da postavlja „rampe“ Srbiji u narednim mesecima u procesu evropske integracije.

Jer se pokazalo da bilateralne rampe tokom pregovora podrivaju poverenje u kredibilnost procesa pregovora i jednako za sve važećih kriterijuma, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, komentarišući učestale razmirice između Srbije i Hrvatske. Ministarka ističe da je ne bi iznenadilo da Hrvatska to učini, „ali me i ne frustrira jer znam koliko bi Srbija i kada bi danas bila članica EU, i pored još mnogo reformi koje moramo da sprovedemo, doprinela u mnogim segmentima zajedničkih politika Evropske unije“.

Jadranka Joksimović naglašava da „mi radimo svoj posao, i verujem da smo na dobrom putu zbog boljeg života naših građana“.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, ocenjuje za Danas da „generalno postoji potencijal za blokadu, pogotovo oko Poglavlja 23 i ispunjavanja međusobnog sporazuma o zaštiti manjina“.

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, „možda se može desiti da Hrvatska uspori pojedine procese, ali značajnijih usporavanja na putu Srbije ka EU neće biti, pre svega, zato što će EU i države članice uticati na Hrvatsku, naravno sve dok Srbija bude imala podršku EU i bude sarađivala po pitanju Kosova“.

Upitan da li postoji mogućnost da će Hrvatska blokirati Srbiju tako što bi osnažila odnose sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji se smatra „zvezdom u usponu“ u EU i zalaže se za princip „konsolidacija EU pre novog proširenja“, kako zagovaraju pojedini hrvatski analitičari, Stojanović kaže da „ne veruje da se to može dogoditi“. „Francuska će na evropsku integraciju uticati isključivo kao država članica i jedna od vodećih država EU, nezavisno od toga da li će Hrvatska da bude saveznik Makronu“, smatra naš sagovornik.

Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivejom Kadikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „očekujemo francuskog predsednika početkom decembra u Beogradu“ i ocenio da je to „veoma važna poseta za Srbiju“. Vučić je rekao da je sa Kadikom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, „o tome koliko bi lekovito za sve nas bilo da imamo dugoročni mir i stabilnost koja bi značila bolji život, bolju ekonomiju i ulazak Srbije i drugih zemalja u EU, a od Kadika smo dobili punu podršku na putu evropskih integracija“, preneo je FoNet.

Francuski senator je poručio da „treba ceniti napore koje je Srbija uložila da bi se priključila EU“. On je izrazio zahvalnost Vučiću što je posetio Francusku i razgovarao sa predsednikom Makronom, „što je omogućilo da se francuski pogled i doživljaj stanja na Balkanu unapredi“.

– Srce Evrope je na Balkanu… Ukoliko EU ostavi Balkan van svojih grudi, ostaće bez srca… Čekamo vas sa velikim nestrpljenjem, kazao je Kadik.

„Čija se zastava vijorila u Kninu“

„Verbalni rat“ srpskih i hrvatskih zvaničnika nastavljen je, podsetimo, kada je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedeljak rekla, reagujući na izjavu srpskog predsednika na Kosovu, da se „Hrvatska zastava vijorila u Kninu i pre njegovog govora i da će se vijoriti i ubuduće. Vučić je u govoru u Kosovskoj Mitrovici, između ostalog, naveo da se „danas u Kninu vijori hrvatska šahovnica koje tamo nikad nije bilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari