Jakšić (Otadžbina): Predstojeći izbori na Kosovu nelegalni, licemerno zvati Srbe da glasaju 1Foto: Medija centar Beograd

Predsednik pokreta Otadžbina Marko Jakšić ocenio je večeras u Beogradu da su lokalni izbori na Kosovu, koji se održavaju idućeg vikenda, nelegalni i da je licemerno pozivati Srbe da izađu na njih.

Na tribini u organizaciji pokreta Oslobođenje, Jakšić je kazao da „kriminalne strukture“, za koje tvrdi da su pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zastrašuju narod i teraju ga da izađe na izbore.

„Ipak, i na prošlim izborima se veliki broj Srba odazvao bojkotu, uprkos pretnjama“, naveo je Jakšić, a saopštio je pokret Oslobođenje.

Prema Jakčićevim rečima, Vučić je potpisivanjem Briselskog sporazuma „prihvatio krize“ u vezi sa registarskim tablicama i hapšenjima na severu Kosova, kao i čestim upadima specijalnih jedinica ROSU.

„Do 2013. godine, Srbija je imala oko hiljadu policajaca na severu i civilnu zaštitu od 500 ljudi, duž cele obale Ibra. Sve to je rasformirano ili predato Prištini. Srbi su ostavljeni bez zaštite“, rekao je Jakšić.

Predsednik pokreta Otadžbina kazao je da prema međunardonom pravu sve na Kosovu i Metohiji pripada Srbiji i da „mi nismo trebali tu ništa da diramo“.

„Međutim, aktuelna vlast već godinama radi i protiv međunarodnog prava i protiv suvereniteta Srbije“, tvrdi Jakšić.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kazao je na tribini da do 2013. godine nije bilo nijednog upada ROSU, a da su oni sada redovni.

„(Premijer Kosovo Aljbin) Kurti ih koristi da bi demonstrirao svojim biračima i zapadu da kontroliše celu teritoriju Kosova i Metohije“, ocenio je Đorđević.

Kako je dodao, Vučić sada pokušava da se izvuče od odgovornosti za Briselski sporazum prebacujući krivicu na potpisivanje na Ivicu Dačića.

„Svi znaju da to nije istina, da je sporazum dogovorio i da ga primenjuje Vučić i tako će ostati upamćen u istoriji. Uostalom, on u svakom sučeljavanju sa Prištinom doživi poraz, na štetu Srbije“, naveo je predsednik pokreta Oslobođenje.

Tribina je održana povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, u okviru serijala „Razgovori sa narodom“, koje pokret Oslobođenje organizuje svake sedmice, osvrćući se na najaktuelnije političke, nacionalne i društvene teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari