Janjić: Kancelarija moguća samo uz dozvolu Beograda 1Foto: Medija centar

Eventualno otvaranja kancelarije Prištine u Preševu datira još od 2004. Time je tada, za vreme aktuelnosti Martija Ahtisarija i njegovog plana za Kosovo, koordinirao Veton Suroi.

Činjenica je da ako Srbija može da se brine i bude u vezi sa Srbima na Kosovu, onda može to isto i Kosovo, kada je reč o Albancima u Preševskoj dolini – kaže za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, u odgovoru na pitanje kako komentariše odluku Vlade Kosove, od pre tri dana, o osnivanju Kancelarije za pružanje pomoći građanima Preševske doline.

Kancelarija će delovati u okviru kabineta premijera, i pružaće podršku građanima koji žive u regionu Preševske doline.

„Preko ove kancelarije, na osnovu važećeg zakonodavstva, Vlada Kosova biće posvećena preduzimanju neophodnih mera za olakšavanje i poboljšanje života građana koji žive u Preševskoj dolini u oblasti obrazovanja, kulture i ekonomije“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Kancelarija će se baviti i drugim pitanjima koja nisu navedena u ovoj odluci, ali koja se javljaju kao zahtevi i eventualne potrebe građana koji žive u Preševskoj dolini.

Sagovornik Danasa Dušan Janjić ponavlja da ova kancelarija može jedino da se otvori uz odobrenje vlasti u Beogradu.

– To da vlasti u Prištini komuniciraju na zvaničnom nivou i imaju zvanični kontakt sa Albancima u Preševskoj dolini je sigurno deo nekog šireg dogovora. Ponavljam da to ne bi bilo moguće bez odobrenja i saglasnosti Vlade Srbije. Da se kosovska vlada pita za prava Albanaca u Srbiji, kao što se srpska pita za prava srpske manjine na Kosovu, deo je nekog paralelnog dogovora – ističe Janjić za naš list.

Kako zaključuje, ovo nije deo Briselskog sporazuma već nečega što ima širi opseg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari