Janjić: Narodnjaci sviraju balalajku 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke, gubi na dnevnom nivou podršku građana. Mislim da ovaj skandal sa energetikom, skorašnjim nestankom struje, posle te marketinške sabotaže, koju je plasirala premijerka Ana Brnabić, predstavlja jednu havariju ugleda SNS-a i kidanja veza sa Vučićevim biračima – kaže za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

On je, između ostalog, u odgovoru na pitanje Danasa kako komentariše izjavu funkcionera Narodne stranke, Zdravka Ponoša da se „sad priča o promeni pristupa američke administracije“, jer, kako je naveo Amerikanci su probali da završe neke stvari sa jakim Vučićem, a sada će pokušati sa slabim Vučićem, rekao da, na sreću Ponoša, i drugih opozicionih političara, predsednika Srpske napredne stranke će opet spasiti oni koji su bojkotovali izbore.

– Oni koji su mu doneli 70 odsto podrške i mesta, sada će mu doneti 50 odsto. To je to što se tiče izborne kalkulacije – kaže sagovornik Danasa.

Kada je reč o realnosti, Dušan Janjić postavlja pitanje, s kim će da radi bilo koja ozbiljna država osim sa onima, napominje on, koji su na vlasti.

– To pravilo i Zdravko Ponoš, funkcioner Narodne stranke vrlo dobro zna. Sigurno da će svi računati da rade sa onima koji su na vlasti. A, da se razumemo, to da Vučić da ostaje na vlasti, za to je zaslužna opozicija. To je sada već uveliko jasno – smatra Dušan Janjić.

Deo njih, ističe Janjić, svira balalajku, i to upravo iz stranke kojoj pripada Zdravko Ponoš, deo njih „ide na tu neku priču da se vratimo u kameno doba, pod kojima podrazumeva desničare, dok ostatak zasniva svoju politiku na hladnom odnosu sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama“.

– Ne vidim zašto i koji se izbor ima, ako, evo, na primer, zaboravimo Amerikance, zašto Kina i ambasadorka Kine nije izašla iz ambasade, zašto ona nije postala poster za Vučića? – kaže Janjić.

Priča Zdravka Ponoša o tome da Amerikanci hoće da iskoriste „slabog Vučića“ za svoje ciljeve je ista ona, ističe on, koju smo slušali devedesetih.

– Tokom režima Slobodana Miloševića, oni koji pripremali teren za međunarodnu komunikaciju za promenu režima, davali su takve izjave. Te su izjave davale demokrate, krajem devedesetih, kada se Demokratska stranka ohrabrila. Zdravko Ponoš i Vuk Jeremić moraju da se emancipuju od budžetske zavisnosti od povratka na vlast. Moraju da budu alternativa jer ovako će gušiti svaku promenu. Ekologija je tema koja obara Vučića, sigurno energetika, kao i u svakoj državi. Ali, da čujemo od Ponoša i drugih šta će oni tu da urade – zaključuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari