Janjić: Poruka iz Berlina je da se pitanje priznanja ne može preskakati i zaobilaziti 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

“ Sasatanak nemačkog kancelara Olafa Šolca sa Aleksandrom Vučićem i Aljbimom Kurtijem poslužio je da podstakne i Srbiju i Kosovo da malo više rade na regionalnim integracijama i da nastave dijalog o normalizaciji odnosa”, kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

Janjić kaže da je novina način na koji su nemački mediji na konferenciji za novinare Šolca i Vučića komentarisali stav nemačkog kancelara da će tema međusobnog priznanja biti tema dijaloga i tema dokumenta koji se očekuje na kraju dijaloga.

“ Vrlo sam skeptičan prema toj formulaciji, jer to je američka formulacija i koliko znam nije bila tema dogovora. Jedna stvar je sigurna da se pitanje statusa, a to znači i priznanja ne može preskakati i zaobilaziti i da o tome treba da se razgovara, ali ne u okviru međusbnog priznanja. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi socijaldemokratska vlada i zeleni odustali od prethodnog stava,a toje da je model dve Nemačke najracionalnijni u ovakvoj situaciji. Dakle glavna tema bila je podsticanje Kosova i Srbije da sarađuju u okviru nekakvog otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa i to upravo zbog rata u Ukrajini, da se kriza ne bi prenela na Balkan i sprečili konflikti”, objašnjava Janjić.

Prema njegovim rečima kada nema dijaloga i kada nema saradnje onda su na devnom redu sukobi. A to su bile politike i Kurtija i Vučića poslednje dve godine, jer su oni isključivo vodili neke ideološke ratove i time su podrivali relativnu stabilnst i bezbednost.

“Posle ovoga ne treba očekvati neki napredak, ali je činjenica da posle ovog sastanka Brisel i Lajčak nešto moraju da promene u radu, jer ovo što se do sada dešavalo je nerad. I ovi susreti u Nemačkoj možemo shvatiti kao ohrabrenje Lajčaku da proba nešto da uradi, jer ističe mu druga godina mandata, bez ikakvih rezultata”, napominje sagovornik Danasa .

Na pitanje da li je Srbija nakon ovog sastanka bliža sankcijama Rusiji, Janjić kaže da to nije bila glavna tema. Tema je, kako kaže, kada će Evropska unija otvoriti poglavlje 31 i kada se to desi onda tek ide prilagođavanje, odnosno usaglašavanje politika.

“ Od Srbije se očekuje šta će dalje da radi sa ruskim firmama. A to je teža situacija od sankcija Rusiji. Pitanje je kako će Srbija da se oslobodi monopola ruskih firmi u energetskom sektoru kada za to nema snage i nema sredstava. Zato su ovakvi sastanci u Berlinu korisni, kako bi se uključili jači igrači. Srbija nema te novce da otkupi ruske firme i isplati dugovanja, a nacionalizacija tih firmi ne dolazi u obzir. To su ozbiljne stvari sa kojima se Srbija suočava, a kad se tome pridoda da je Rusija produžila samo rok za doturanje sirove nafte, ali ne i ostalih energenata , onda je kriza poprilična “ , navodi Janjić.

Sagovornik Danasa kaže da je lepo što je Vučić bio na otvaranju početka radova u Grčkoj za budući terminal, ali da ga čudi zašto se Srbija ne konektuje na terminal u Rijeci koji je bliži i za koji je potrebna samo konekcija od šezdesetak kilometara mreže. Kaže da je očekivao da će Vučić u Berlinu da zatraži pomoć nemačkog kancelara za tu nama najbližu gasnu konekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari