"Raste represivnost uterivanja u autobuse i mera da se u logoru zadrže oni koji požele da izađu": Janko Baljak o mitingu Aleksandra Vučića 26. maja 1Prošli miting SNS 2019. godine Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Masovnost protesta „Srbija protiv nasilja“ neće uticati nimalo na masovnost mitinga u organizaciji Srpske napredne stranke, odnosno Aleksandra Vučića. Kvote, zastrašeni, ucenjeni ljudi… Njih ima jednako kao i pre protesta u Beogradu. Uticaće samo na represivnost uterivanja u autobuse i na pojačane mere da se u logoru zadrže oni koji iz njega požele da izađu tokom mitinga, kako smo već videli u Pančevu – komentariše za Danas reditelj Janko Baljak.

U susret „najmasovnijem protestu ikad“, kako ga predsednik Srbije najavljuje, i to nakon tri istinski najveća protesta u poslednjih dvadeset godina u Beogradu, sagovornik Danasa podseća na onaj koji se u petak, 19. maja, dogodio u Pančevu, kada su učesnici SNS mitinga, pored toga što su neki do njih na protest došli pod prinudom, isto tako prinudno bili i zadržavani do kraja.

„Koji je ovo život? Koji je ovo sistem?“. To kaže čovek dovučen iz Stare Pazove na Vučićev miting u Pančevu u trenutku kada mu tipovi sa prslucima AV zabrane da napusti skup. I u toj rečenici se svom silinom vidi kraj ovog zla. Više i od silnog Beograda u petak – kaže Janko Baljak.

Kako dodaje, posebno je bizarna Vučićeva opsesivna strast za upoređivanjem broja učesnika na protestu i „kako ljubomoriše što Miloševićev Gazimestan neće biti nadmašen“.

– Bio sam vrlo mlad ali pamtim direktan prenos jednog govora iz Bukurešta i aplauze koji prelaze u urlike nezadovoljsta i otpora. Ljubav se ne kupuje, to mi je bila asocijacija kada sam gledao tužni pančevački skup sa sve onom nedužnom decom u narodnoj nošnji. To je scenografija pada jednog navijača sa Severa u totalnoj panici zbog izneverene ljubavi – objašnjava Baljak.

"Raste represivnost uterivanja u autobuse i mera da se u logoru zadrže oni koji požele da izađu": Janko Baljak o mitingu Aleksandra Vučića 26. maja 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

Mislim da i najveći vođini vernici imaju „overdose“ od njegovog medijskog pojavljivanja, dodaje, i da se sve stvari koje su mu pumpale rejting sada okreću protiv njega.

– Pročitao sam da čak i poslanik Vladimir Đukanović misli da Pinkove specijalne emisije koje minimiziraju brojnost učesnika protesta vređaju inteligenciju prosečnog SNS birača. To je dobar znak jer signalizira da čak i najtvrđa partijska ekipa ne želi da učestvuje u nadrealnoj interpretaciji stvarnosti. To pokazuje da su ovi ljudi svesni kako Vučić pušta SNS niz vodu i kako mu je isklljučivo bitan sopstveni rejting kroz novu izmišljotinu nestranačkog vodje nekakvog narodnog pokreta – zaključuje Janko Baljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari