izvestaj EKL. Stevanović

U prethodnih osam godina, prema ocenama koje Evropska komisija daje Srbiji, napredak ka člananstu je minimalan, konstatovano je na današnjem javnom čitanju izveštaja Evropske komisije, čiji su organizatori Fondacija Centar za demokratiju i Centar savremene politike (CSP).

Na današnjem javnom čitanju izveštaja EK panelisti su govorili o nekim od poglavlja izveštaja i skrenuli pažnju na njegovu važnost za opštu javnost Srbije.

Govorlo se o ispunjenju, političkih i ekonomskih kriterijuma, položaju civilnog društva u Srbiji, pomaku u Poglavljima 23 i 24, medijskim zakonima, borbi protiv korupcije i reformama u okviru sudstva i policije.

Takođe je konstatovano da dve najviše ocene u okviru ovog sistema procene sve manje dobijamo, ukoliko se izuzmu sfera transporta i statiski i da nam one fale u fundamentalnim sferama. Naglašeno je da od otvaranja Poglavlja 23 i 24, nije stvoren napredak.

Sfera na koju se ovaj izveštaj posebno fokusirao je rad parlamenta, odnosno Narodne skupštine. Evropska komisija je u izveštaju izrazila zabrinutost za ugled parlamenta zbog njegovog delovanja u prethodnom periodu.

Kao glavne zamerke izneli su nedostatak godišnjeg plana rada parlamenta i činjenicu da to otvara vrata Vladi da se meša u njegov rad.

Postavili su i pitanje nedostataka međupartijske saradnje kao i pitanje poštovanja kodeksa poslanika za vreme sednica. Takođe su apelovali na normalizaciju diskursa u skupštini.

Ono na šta je skrenuta pažnja više puta jeste poglavlje izveštaja koje se bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naglašeno je da je ovo prvi izvešta u kom su poimenice navedene afere poput afere Jovanjica, slučaj izmeštenja tužiteljki, slučaja Belivuk kao i slučaja u Banjskoj.

Iako je pomenuto da je Evropska komisija uvidela neki napredak, panelisti su apelovali na činjenicu da je Srbija i dalje bez strategije za borbu protiv korupcije i da je saradnja Vlade sa Savetom za borbu protiv korupcije.

Tema medijskih zakona u okviru izveštaja bila je prevashodno vezana za zakonodavni proces, a ne za samu sadržinu zakona, a akcenat unutar izveštaja bio je stavljen na nezavisnost REM-a. Navedeno je da i na ovom polju postoji napredak ali da i dalje nije došlo do usaglašenja sa evropskim standardima.

Panelisti su u više navrata skrenuli pažnju na nedostatak javnih rasprava i debata o ovom izveštaju, kao i problematiku u medijskom izveštavanju gde je skrenuta pažnja na manipulaciju sadržajem izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari