Jeremić poručio Vučiću da još nije kasno da uhvati let za Njujork 1ilustracija Foto: Shutterstock/InsectWorld

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da još nije kasno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedne u avion i ode u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti i jasno kaže da se Srbija protivi članstvu Kosova u UN i pozove Rusiju i Kinu da ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red.

Kako je rekao, „nije dovoljno ono što će tamo reći ministar spoljnih poslova Ivica Dačić“.

„Šta je Vučiću važnije od toga i šta ga sprečava da ode u Njujork? Njegova je dužnost da danas ode tamo. Današnja sednica Saveta bezbednosti može biti ključna i ako Vučić propusti i ovu priliku da saopšti stav Srbije, to će biti pročitano kao njegova uzdržanost po pitanju članstva Kosova u UN“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić poručio Vučiću da još nije kasno da uhvati let za Njujork 2
Foto: Printscreen/N1

On je istakao da bi „priča o članstvu Prištine u UN bila završena“ ako bi Vučić na sednici Saveta bezbednosti rekao da to za Srbiju nije prihvatljivo, jer je to najvažnije mesto na kojem bi predstavnik Srbije na najvišem nivou izneo stav države o Kosovu i Metohiji.

„Vučić je učestvovao u pregovorima iza zatvorenih vrata posle kojih se saglasio sa sprovođenjem francusko-nemačkog sporazuma, po kojem se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, a UN je jedna od njih. Posle je rekao da nije mislio na UN i danas ima jedinstvenu priliku da to pred celim svetom ozvaniči“, rekao je Jeremić.

On je dodao je da nije dovoljno da u Njujork ode Dačić, jer on „nije bio u sobi“ u kojoj je Vučić pristao na sporazum i njegovo sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari