Jeremić: Saradnja sa Haradinajem vrhunac beščašća 1Foto: Filip Singer/EPA

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio je danas da je ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinala vrhunac beščašća i da ne veruje da su predstavnici Srba na Kosovu samostalno doneli tu odluku.

Mislim da Beograd nije imao nikakvo moralno pravo da zahteva, a zahtevao je od Srpske liste da uđe u tu vladu, rekao je Jeremić za N1 i ocenio da je reč o poruci predsednika Aleksandra Vučića Zapadu – „da je u stanju da uradi sve, samo da nastave da ga podržavaju“.

Jeremić tvrdi i da je aktuelna vlast obećala Zapadu da će priznati Kosovo, iako nema dokaze za takve tvrdnje.

Verujem da će biti puno procesnih radnji nakon što ova vlast ode, ne samo u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, već korupcije, kriminala, zloupotrebe javnih resursa, poručio je on.

Na pitanje kako bi reagovao da je neko njemu najavljivao suđenje zato što je Kosovo, dok je on bio šef diplomatije, jednostrano proglasilo nezavisnost koju je tada priznalo 88 država, Jeremić je rekao da mu je Vučić u to vreme pretio da će ga „obesiti na Terazijama“.

Jeremić je podsetio da je, uprkos svemu, uspeo da sa ograničenim resursima spreči da više od pola zemalja na planeti prizna Kosovo, da spreči članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama i da obezbedi većinu za Srbiju na svakom glasanju.

Govoreći o predstojećim beogradskim izborima, Jeremić je i dalje pri stavu da je jedan kandidat za gradonačelnika najlakši način da opozicija odnese pobedu u glavnom gradu.

Ne kažem da je jedini način, već najizvesniji da se ostvari pobeda… Da svi budemo zajedno, to bi bio recept, rekao je Jeremić i istakao da je Saša Janković, učinkom na predsedničkim izborima, zaradio da danas bude prvi čovek opozicije, te da ne vidi ništa sporno u principima za saradnju u Beogradu koje je izneo Jankovićev Pokret slobodnih građana.

Ja ga apsolutno podržavam u naporima njegovim da konsoliduje Pokret, a zatim i celu opoziciju. Ima veliku odgovornost s obzirom da je prvi i ne želim da mu oteževam situaciju, poručuje on.

Na pitanje da li će Dragan Đilas biti zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika, kako je to objavio list Alo, Jeremić je rekao da Đilas još nije odlučio da li će učestvovati na izborima, i da nije imao prilike da razgovara sa njim.

Imam razloga da budem ogorčen prema Đilasu, izbacio me je iz stranke i to kada sam bio predsednik Generalne skupštine UN, ali nemam pravo na lične hirove, poručio je Jeremić.

To treba da bude naš zajedniki nastup, svako ko je iskrena opozicija i obaveže se da neće sarađivati sa SNS je dobrodošao, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio i da će osnivačka skupština njegove stranke biti održana krajem oktobra, ali da ime čuva u tajnosti jer je bilo „birokratskih podrivanja drugih opozicionih aktera“.

Stranka će, kako kaže Jeremić, biti zasnovana na veri da budućnost Srbije počiva na znanju i snažnom razvoju, kao i na građanskom društvu sa utemeljenjem u nacionalnim vrednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari