– Imamo razloga za optimizam uoči savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i najavio da će u avgustu, kada Rusija bude predsedavala Savetom bezbednosti UN, biti održana sednica posvećena Kosovu.


„Približavamo se tački ključanja, to je danas u Kazahstanu više nego jasno. Sve oči su uprte u Hag. Po svemu što do nas dolazi, imamo razloga da bude optimisti, ali moramo biti svesni da je pobeda u Hagu samo jedan korak na putu kojim smo krenuli“, istakao je Jeremić, koji je u Almatiju učestvovao na neformalnom ministarskom sastanku OEBS.

Jeremić najavljuje da će u avgustu politika Srbije o Kosovu biti suočena s teškim iskušenjima, „ali nema nikakve dileme da moramo nastaviti istim putem“. „Nema nazad i nema popuštanja“, poručio je Jeremić, precizirajući da pet zemalja članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, to neće učiniti ni posle mišljenja MSP. „To neće učiniti ni Rusija, s kojom nastavljamo blisku saradnju u svim međunarodnim organizacijama“, istakao je Jeremić.

On je rekao da je s Rusijom dogovoreno da, odmah na početku njenog predsedavanja SB UN, u avgustu, bude održana sednica tog tela na kojoj će biti sagledano stanje na teritoriji Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije, na marginama neformalnog ministarskog sastanka OEBS, razgovarao je s brojnim ministrima spoljnih poslova zemalja članica ove organizacije, na bilateralnim sastancima kojima je dominirala tema Kosova. Jeremić je razgovarao, između ostalih, sa šefovima diplomatija Rusije, Španije, Portugala, Grčke, Kipra, Slovenije, Turske, Ukrajine, Turkmenistana, Uzbekistana, Gruzije, Crne Gore i BiH, kao i s britanskim ministrom za Evropu i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Diplomatsku ofanzivu nastavlja i Priština. Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Hašim Tači otputovao je juče u Vašington, gde će tokom ove sedmice razgovarati s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, visokim predstavnicima Stejt departmenta i Kongresa, kao i sa zvaničnicima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema ocenama prištinskih medija, ova poseta je povezana sa objavljivanjem mišljenja MSP, odnosno s ranije objavljenim stavom Ministarstva spoljnih poslova Kosova da će Priština „svoje korake posle mišljenja MSP koordinisati s međunarodnim partnerima, uključujući SAD“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari