Joksimović i Osovski razgovarali o perspektivi Srbije u EU 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za pitanja EU Tomasom Osovskim izrazila očekivanje da će izvori informisanja EU u budućnosti biti dublji i sistematičniji i da će ocene u oblasti vladavine prava biti donošene na osnovu činjenica, a ne percepcije.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Jadranka Joksimović detaljno prezentovala sve aktivnosti iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda, a o kojima, kako je rekla, kao da ne postoji dovoljno saznanja u EU i zemljama članicama.

Naglašavajući značaj koji Izveštaj Evropske komisije o napretku ima za evropski put Srbije, Jadranka Joksimović je istakla da ostaje činjenica da su građani koji su najviše zainteresovani upravo za vladavinu prava i ekonomiju visoko ocenili rad Vlade i napredak u tim oblastima.

Ministarka očekuje da Srbija, do kraja predsedavanja Rumunije Savetom EU, otvori neka od pet poglavlja koju se tehnički spremna. Na taj način, potvrdio bi se, prema njenom mišljenju, kredibilitet politike proširenja.

Precizirala je da Srbija ne očekuje da sutra bude primljena u EU, već da se najoptimističniji rok prijema, a to je 2025. godina, zadrži kao kredibilan, ukoliko svi – i EU i Srbija kao kandidat, budu ispunjavali svoj deo posla.

Jadranka Joksimović i Osovski su se složili da je stabilnost regiona izuzetno važna i da se reflektuje i na EU. Osovski je objasnio da Srbija ima jasnu perspektivu u EU i da je važna za stabilnost i prosperitet celog regiona, ali i za ostvarivanje zajedničkih evropskih interesa.

Rekao je da Nemačka ohrabruje i podržava i reforme – za koje očekuje da budu završene i primenjene, i evropske integracije Srbije, jer one doprinose razvoju Srbije i regiona, što je u interesu i EU.

Oni su ukazali i na značaj učešća Srbije u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici – kojoj Srbija aktivno doprinosi kroz učešće u vojnim misijama EU i kao prva zemlja regiona koja je počela pripreme za civilne misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari