Joksimović: Završena isporuka medicinske opreme koju su obezbedili EU i Norveška 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je ovih dana stiglo sve od opreme koju je Srbija tokom marta i aprila kupovala iz sredstava koje nam je donirala Evropska unija i Kraljevina Norveška, a posredstvom Kancelarije UN za projektne usluge UNOPS.

Na današnjoj sednici Vlade usvojena je Odluka kojom se Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” isporučuje poslednji kontigent medicinske opreme.

„Nešto je stiglo tokom aprila i maja, nešto smo malo sačekali, ali evo, stiglo je u pravo vreme, iako smo se svi nadali da će u ovom periodu pandemija oslabiti. U svakom slučaju želim da pomenem šta je sve od opreme koju smo kupili od donacija iz EU i Norveške stiglo u naše medicinske centre“, navodi Joksimović.

Sredstvima EU nabavljeno je 75 respiratora, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, 50 monitora, 100 kontejnera za trijažu pacijenata, 2 uređaja za testiranje i 25.000 testova, dok je sredsvima Norveške nabavljeno 45 respiratora, 50 monitora 11.000 maski, stoji u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

„Koristim priliku da još jednom u ime Vlade Srbije i građana zahvalim na višestruko značajnoj pomoći, ali i stalnoj otvorenoj saradnji koju sam u ovom poslu koordinacije sa EU i Norveškom imala sa ambasadorom Fabricijem i delegacijom EU u Srbiji, kao i norveškim ambasadorom Jelstadom“, rekla je Joksimović.

„Radili smo zajedno, stalno i realizovali sve, iako nije bilo baš jednostavno. Naravno, posebna zahvalnost komesaru Varheiju koji je još početkom marta odobrio na moju molbu hitnu prenamenu dela IPA neutrošenih sredstava, te smo mogli sve ovo da realizujemo, kao i još mnogo drugih stvari vezanih za socio-ekonomski oporavak od pandemije“, dodala je ministarka za evropske integracija.

Ona se osvrnula i na video konferenciju ministara sa ZB i komesara Varheija, koja je održana pre dve nedelje, a u pogledu trenutne situacije i eventualnih dodatnih potreba naših zdravstvenih sistema.

„Srbija je donirala prvo 2 miliona za istraživanje i razvoj vakcine, a nedavno na poziv predsednice EK Ursule fon der Lajen dodatnih 100.000 evra. Pokazali smo da smo partneri i međusobnu solidarnost. Moramo da ostanemo veoma oprezni i odgovorni, da se priviknemo na nove realnosti, ali i da sarađujemo kao iskreni partneri što Srbija i EU zaista jesu“, izjavila je ministarka Joksimović.

Ministarka očekuje da će na jesen, kako je komesar Varheji najavio, biti predstavljen Ekonomsko-investicioni podsticajni plan koji će omogućiti da se Srbija i region ekonomski oporave od posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari