Još nije odlučeno hoće li koalicija oko Zelene stranke učestvovati na izborima 1foto: A. Mandić / Danas

Koalicija stranaka i ekoloških organizacija okupljenih oko Zelene stranke usvojile su na današnjem Zelenom kongresu, koji je održan u Novom Sadu, manifest o zaštiti životne sredine, koji predstavlja okosnicu njihovog programa, i saopštili da odluka o njihovom učešću na izborima još nije doneta.

„Danas nije doneta odluka o izlasku na izbore zbog toga što se prilikom donošenja odluke mora voditi računa o parametrima i ograničenim resursima“, rekao je Đura Vlaškalić iz Saveza 90/Zeleni Srbije, istakavši da su „namerno dovedeni u situaciju da se pitaju da li mogu da iznesu izbore“.

Vlaškalić je najavio da će odluka o daljem političkom delovanju te koalicije biti doneta sutra ili prekosutra, te da šansa može ležati i u „zeleno levoj koaliciji koja će u kratkom vremenu da iznese izbore i dovede do dobrog rezultata“.

„Dogodila su se sva podmetanja, podele i pokušaji preuzimanja cele zelene priče samo za jednu opciju. Videćemo kako će se to odvijati. Danas imamo podeljenu opoziciju i koja je u svoje nazive pokušala da stavi zeleno, i da odvoji politički manje bitne činioce, i zato dolazimo do toga da ni u nazivu nemaju prepoznatljivost zelene priče“, objasnio je Vlaškalić.

On je rekao da su prognoze koje su pokazale da su se stranke koje se bave zelenom politikom popele na dvocifreno mesto po rejtingu nerealne, budući da je to na nivou razvijenih evropskih demokratije.

Zeleni manifest

Na danas održanom Zelenom kongresu usvojen je i manifest u kojem je profilisan, kako su istakli, budući program rada koalicije okupljene oko Zelene stranke.

„Ovaj manifest je plod dugog rada i predstavlja okvir naše zelene politike u budućnosti. Politika u Srbiji svela se na to da Vučiću vičeš „ua“ ili „ura“. Ako ne vičeš ni jedno ni drugo, vrlo teško se dobije prostor u medijima“, istakao je Goran Čabradi, nekadašnji opozicioni poslanik u republičkom parlamentu koji je svojevremeno podržao prvu Vučićevu vladu.

Prema njegovim rečima, tada je tražio da se oformi ministarstvo za zaštitu životne sredine koje u to vreme nije postojalo preko deset godina, te da to predstavlja „politiku kakvom treba da se bave zeleni u Srbiji“, a ne da se „prave barikade“. To objasnio time da treba zaustaviti zagađivače, ali da se to mora raditi “ implementiranjem pametnih zakona u skupštini“ a ne stajanjem na ulici i vikanjem protiv vlasti.

„Nemojte da galamimo i vičemo, znamo šta su naše teme koje moramo da izguramo i to jedino treba da nas interesuje. To što drugi rade u ovom momentu neka rade, mi ćemo se držati našeg programa, manifesta i naših tema“, zaključio je Čabradi.

Zeleni manifest sadrži više tačaka koje govore o zaštiti izvorišta i tekućih voda, tla, vazduha i eko sistema, rudnog bogatstva i eksploatacije koja uzrokuje zagađenje i štetu prirodi i živom svetu kao i zahtev za moratorijum na iskopavanje litijuma.

Takođe, u manifestu se navodi i potreba za stimulacijom organske proizvodnje, razvoja poljoprivrede, zaštitu plodnog zemljišta i autohtonih useva, uz osvrt na teme socijlne pravde, poštovanja ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti, nezavisnosti medija i slobode mišljenja i govora.

„Zelena politika je u uvodu u predizbornu godinu bila na nižem listu. Sada se popela na visoko četvrto mesto. Kada ljudima postavite pitanje da li su za zdravu budućnost, to dolazi na prvo mesto i to će biti suština našeg budućeg rada“, poručuju sa Zelenog kongresa.

„Zato je važno svako pojedinačno mesto, tema, reka, a ne samo kako se bave nevladine organizacije – parcijalno, teritorijalno, ili po nekim određenim temama“, zaključio je Đura Vlaškalić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari