Opozicija još vaga kandidate za predsednika i gradonačelnika 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nakon par meseci razgovora predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke trebalo bi danas da saopšte da su postigli dogovor o zajedničkom kolicionom nastupu na predstojećim parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima.

Ova koalicija najverovatnije danas neće predstaviti svoje kandidate za gradonačelnika glavnog grada i predsednika Srbije, budući da kako nezavnično saznajemo od izvora iz ovih partija, još traju istraživanja javnog mnenja o popularnosti i šansama koju te ličnosti imaju.

Nedostatak dogovora ovih aktera oko kandidata ili eventualni loš rejting odabranih ličnosti, predstavnici opozicije uvek mogu da „pokriju“ izgovorom da bi ta osoba prošla linč vlasti ukoliko bi se ime prerano otkrilo.

Prema našim saznanjima, lista za parlamentarne izbore još nije konačno popunjena imenima, a juče popodne su još trajali razgovori o njoj i onome što će danas biti predstavljeno javnosti.

Kako nam je rečeno, svi dogovori koji su postignuti nisu još konačni, osim tog da će ove tri partije potpisati koalicioni sporazum. Zasad je dogovoreno da potpredsednica SSP Marinika Tepić bude nosilac liste ove koalicije, moguće čak i prva na listi. Nosilac liste je podsetimo osoba čije se ime nalazi u imenu liste.

Ukoliko ona ne bude prva na listi, već samo nosilac liste, kako nam je rečeno, onda će to biti nestranačka ličnost koju bi trebalo da predloži SSP. Naš izvor navodi i da ukoliko Tepić bude prva na listi, drugi će biti presednik DS Zoran Lutovac, a treći potpredsednik NS Miroslav Aleksić.

Prema našim informacijama, predsednik NS Vuk Jeremić neće biti na listi, ali on nije odgovarao na naša pitanja da li je to tačno i koji će broj on nositi. Ukoliko Jeremić zaista ne bude na listi, ispuniće ranije datu reč da je spreman na to, kada je Skupština slobodne Srbije predložila da lideri partija ne budu na listama.

Dragan Đilas, predsednik SSP, biće, kako nam je rečeno, na nižem ali prolaznom mestu. On nam to nije potvrdio niti demantovao juče.

Zainteresovanoj javnost bi trebalo danas da bude potvrđen i dogovor prema kojem SSP, na čijoj su kvoti PSG, PZP i sindikat Sloga, na listi za parlamentarne izbore ima 94 mesta, a po 73 Demokratska stranka i Narodna stranka, koji takođe imaju manje pokrete u svojim kvotama. Takođe, prema našim saznanjima, konačni dogovor sa Skupštinom slobodne Srbije još nije postignut. Zasada, je kako kažu naši sagovonici, dogovarano da deset u prvih 30 mesta zauzimaju nestranačke ličnosti, od kojih bi pet trebalo da budu iz SSS.

Kako nam je objašnjeno, budući da SSS nije partija, nemoguće je potpisati koalicioni sporazum sa tom grupacijom, ali se očekuje potpisivanje „vrednosnog sporazuma“ koji će precizirati odnose, ukazuju naši sagovornici.

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, je u izjavi za Novu navela da snažno veruje u pobedu i na izborima za Beograd, ulazak u drugi krug na predsedničkim izborima, ali i da na parlamentarnim izborima „sa „superlistom“ stranaka i nestranačkim istaknutih ličnosti“ mogu da osvoje toliko mandata da onemoguće SNS da ima svojih sigurnih 126 poslanika. O Zdravaku Ponošu,potpredsedniku NS, kao kandidatu za predsednika, kaže da bi bio sjajan, jer bi mogao da simbolizuje jedinstvo najvećeg broja građana i ima potencijal da uđe u drugi krug sa Vučićem i tada pobedi. Kada je reč o kandidatu za gradonačelnika Beograda, Tepić ponavlja da će to biti nestranačka ličnost.

Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu za Danas kaže da činjenica da su se najrelevantnije stranke dogovorile oko zajedničkog izlaska sigurno donosi sinergetski efekat.

– Da postoje slobodni izbori, uz ovako katastrofalnu vlast, nema sumnje da bi lista ujedinjene opozicije pobedila. Ovako, uz gotovo potpuno zatvorene medije, kupovinu glasova, primoravanje zaposlenih u javnom sektoru da glasaju za režim, plašim se da smo bliži scenariju da će rezultat biti blizu onom iz 2016, kada je u parlament ušlo 58 opozicionih poslanika – kaže on.

Kako dodaje, na beogradskim lokalnim izborima je situacija znatno povoljnija po protivnike režima.

– Već pobeda na tom nivou bi predstavljala ogroman korak napred u rušenju autoritatne kleptokratske vlasti Aleksandra Vučića – zaključuje Pajtić.

Poziv

Poziv na današnju konferenciju su juče potpisale SSP, NS, DS, PSG, Pokret Slobodna Srbija, Pokret za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženi Sindikat Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari