Jovanović Ćuta traži obustavu radova na Starici dok se ne utvrde granice rudnika 1foto FoNet Milica Vučković

Kopredsednik stranke Zajedno i predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je danas da se radovi na planini Starica koje izvodi kompanija „Ziđin“ zaustave dok se ne utvrde granice rudnika.

Jovanović je rekao da su stručnjaci Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, prilikom susreta sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i rukovodstvom „Ziđina“ potvrdili da je u planu nastavak eksploatacije ruda na planini Starica, prenela je Nova.rs.

On je naveo da je tada rečeno da bi projekat eksploatacije, kojim bi bile definisane granice eksploatacionog polja, trebalo da bude izrađen u roku od dva meseca.

„S obzirom na to da taj projekat nije izrađen, zahtevamo obustavu svih radova dok se građanima jasno ne kaže gde su granice rudnika. Nedopustivo je da niko od nadležnih ni jednom rečju ne pominje zaštitu prirodnih vrednosti Starice ni procenu uticaja na životnu sredinu pre bilo kakvih radova na tom području“, kazao je Jovanović.

On je od Ministarstva za zastitu životne sredine zatražio da „odmah i bez odlaganja“ započne sa izradom studije procene na životnu sredinu i da „konačno počne da radi svoj posao“.

„Nedopustivo je da meštani Majdanpeka tri meseca svojim telima brane Staricu ležeći na dinamitu, a da odluke o rušenju planine donosi kineska kompanija i da građane Majdanpeka niko ništa ne pita“, istakao je Jovanović.

Podsetio je da će prva sednica Odbora za zaštitu životne sredine biti održana u Majdanpeku 29. septembra sa početkom u 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.