Jovanović : Koalicija NADA poziva građane da izađu na referendum o promeni Ustava i glasaju protiv 1foto FoNet Božana Pavlica

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović danas je pozvao građane u ime koalicije NADA da izađu na referendum koji je zakazan za 16. januar naredne godine i da na njemu glasaju protiv promene Ustava.

Jovanović je na konferenciji za novinare u prostorijama koalicije NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 25 udruženja građana, rekao da je ta koalicija odlučno protiv promene Ustava neposredno pred izbore, ali da je i protiv bojkota referenduma, što bi „išlo na ruku vlastima“.

„Bojkot je poziv na odsustvo akcije, mi vas pozivamo da glasate protiv. Mi smo apsolutno protiv promene Ustava iz tri razloga. Ustav predstavlja garanciju očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije. Činjenica je da je promena Ustava iznuđena snažnom sugestijom iz EU na takozvanom evropskom putu“, rekao je Jovanović i dodao da je treći razlog protiv promene Ustava to što se menja u delu pravosudnih propisa koji „suštinski zavise od političke volje“.

Jovanović je povodom donošenja Zakona o referendumu i najave donošenja Izmena Zakona o eksproprijaciji rekao da je „žalosno“ što je aktuelna vlast odlučila da vrlo važne odluke i zakone donese bez javne rasprave i u vreme kada „u parlamentu nema rasprave, pa se rasprava preselila na ulicu“.

On je ukazao da se Zakon o referendumu, koji je usvojen, može poboljšati kroz izmene i dopune, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića je pozvao da Izmene Zakona o eksproprijaciji vrati Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje, za šta ima sva ovlašćenja.

„Pozivamo ga da ne ide u akrobacije i kombinatoriku da ispegla situaciju nego da zakon vrati u Skupštinu i da se usvaja nakon izbora“, rekao je Jovanović.

Na pitanje kako komentariše odsustvo policije na građanskim protestima širom Srbije protiv ova dva zakona, Jovanović je rekao da je „skandalozno i nenormalno“ ono što se desilo u Šapcu, gde je na ljude koji su tokom protesta blokirali put krenuo bager sa osobama koje su bile naoružane motkama, palicama i čekićima.

„Nenormalno je da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, to onda nije pravna država nego Divlji Zapad. Policija mora da je tu da bi sprečila eventualne sukobe. Izjave vlasti ne idu uz ono što bi trebalo da bude pravna država“, naglasio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari