Jovanović (NADA): Referendum o promeni ustava nije prošao kako je vlast očekivala 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Кandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da referendum o promeni Ustava „nije prošao na način na koji vlast očekivala“, pošto je opcija „ne“ dobila većinu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

„Izgubili su nekoliko gradova, Beograd, Niš, Novi Sad su glasali protiv promene Ustava Srbije. To nije mala stvar. Izlaznost je bila ispod 30 odsto, što pokazuje da zalaganje vlasti, koja je upregla svoju stranačku vojsku“, nije uspelo, rekao je Jovanović gostujući na televiziji N1.

Kako je saopšteno iz koalicije NADA, u kojoj su DSS, POKS i 19 nevladinih organizacija, Jovanović je izrazio sumnju u potpunu tačnost rezultata koji su sinoć saopšteni, ocenivši da je „razlika za ‘da’ mnogo manja nego što se prikazuje“.

„Samo delimična kontrola referenduma je postojala. Na primer, u Barajevu nismo uspeli da pokrijemo i tu je ‘da’ odnelo prevagu. Ima indicija da nije sve bilo čisto“, dodao je Jovianović, koji je i lider Demokratske stranke Srbije.

Prema njegovim rečima, „vidi se da tamo gde nije bilo kontrole, odmah je neuverljivo puno glasova za ‘da'“.

Jovanović je zaključio i da je bilo neprimereno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić čita rezultate, a da ih ne saopšti Republička izborna komisija.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari