Jovanović (NADA): Vojni rok bi osnažio odbrambenu sposobnost vojno neutralne Srbije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednički kandidat koalicije Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) Miloš Jovanović izjavio je da je on za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka i da je to jedan od elemenata koji snaže odbrambenu sposobnost jedne vojno neutralne zemlje.

„Mi smo vojno neutralna zemlja i kao takva nećemo biti član niti jednog vojnog saveza, što podrazumeva da možemo da se oslonimo samo na sebe, na sopstvene vojne kapacitete i na sopstvenu vojnu industriju. Takva pozicija je primerena, suštinski važna za ovaj narod i toliko u potpunosti odgovara našem slobodarskom duhu i istoriji“, rekao je Jovanović na tribini na Pravnom fakultetu, prenosi danas ta koalicija.

Prema njegovim rečima, Srbija je okružena državama koje joj „nisu naklonjene“, onima koje „grade svoje identitete na otklonu od srpstva“.

Dodao je i da Srbija ima „ozbiljne probleme u vezi sa secesijom Kosova i Metohije, u Raškoj oblasti, ali i sa Republikom Srpskom“ i ocenio da je zbog toga veoma važno da jača odbrambene sposobnosti.

„Vraćanje obaveznog vojnog roka ima i sociološki značaj zbog jačanja veze između naroda i vojske. Vojska Srbije je stvorila modernu srpsku državu, uvek je uživala veliki ugled u srpskom društvu, i tu instituciju treba negovati i jačati. Bez vojnog roka oslabiće veza između naroda i vojske“, kazao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari