Jovanović: Nema Srbija problem sa Zapadom i EU, već Zapad sa Srbijom 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je da nema problem Srbija sa Zapadom i EU, već Zapad sa Srbijom, dodavši da oni i dalje vode politiku koja je u suprotnosti s našim najvitalnijim interesima.

Kako je saopštio Novi DSS, Jovanović je u intervjuu za Kurir istakao da je politika Zapada u suprotnosti sa državnim interesima Srbije – od Kosova i Metohije, preko Republike Srpske, do Crne Gore.

„Zato je umesto članstva, kojim nas ucenjuju ako ne uvedemo sankcije Rusiji, a koje uzgred nije ni na vidiku, potrebno otvoriti sa EU razgovore o saradnji koja ne podrazumeva članstvo“, dodao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju sukob Zapada i Rusije, „za nas ne bi bilo dobro, ni časno da se svrstavamo uz Zapad, što bismo neminovno učinili ako bismo uveli sankcije Rusiji“.

„I taj stav treba da iznesemo kao našu konačnu poziciju o kojoj nema rasprave“, rekao je Jovanović, koji smatra da Srbija ne sme nikada da prizna secesiju Kosova i da treba da radi postupno na reintegraciji.

„To za početak podrazumeva da se promeni kosovska politika, koja se do sada zasnivala na pravljenju ustupaka secesionistima. Mora se i dalje jačati srpski korpus na Kosovu i Metohiji, uz rad na slabljenju protivničkog, i mora se nastaviti i sa diplomatskom borbom za povlačenje priznanja“, naveo je Jovanović.

Povodom uvoza materijala sa potrebe vantelesne oplodnje u Srbiju, on je kazao da nije tema da li je takozvani reproduktivni materijal uvezen ili ne, već je problem sa ovom praksom, koju Zapad promoviše, što se njom suštinski i definitivno razgrađuje pojam porodice, tj. krvnog srodstva i biološke filijacije.

„Ta praksa dovodi do brisanja očinske ili majčinske figure. Ugrožava se i pravo deteta da zna ko mu je biološki otac ili majka“, rekao je Jovanović.

On je istakao da se ne može sve tretirati kao roba i dodao da je za njega to sve „prilično čudovišno“ i da predstavlja negativan civilizacijski iskorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari