Kada će novi poslanici sesti u klupe i kada će birati Vladu 1Foto: Bojan Cvejić

Konačne rezultate parlamentarnih izbora Republička izborna komisija saopštiće najkasnije do 7. aprila u 20 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a Parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je sinoć preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, a rokovi za formiranje skupštine počinju da teku od trenutka kada budu objavljeni konačni rezultati.

Naime, Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati.

Narodna skupština konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Mandat traje četiri godine, a narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.

Kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Narodna skupština se raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu.

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina narodnih poslanika. Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari