Kako (d)rešiti „kosovski čvor“

Ostavite komentar


  1. Sa nase strane, sve se vrti oko Vucica. Njemu apsolutno odgovara ova situacija, posto uspeva da nadje izgovor u ponasanju pristinske strane. Zauzvrat, Srbija je i dalje na evropskom putu i nema prepreka za za dolazak ino investitora. Dodatno, Vucic ocekuje da ce EU i SAD „zmuriti“ na Vucicevo „zarobbljavanje institucija. Ta idila ce trajati jos neko vreme, ali ne moze trajati vecno. Problem je sto se Srbija prazni i treba probleme sa demografijom hitno ne resava, ali to Vucica ne zabrinjava. Uostalom, ovi sto odlaze ne bi glasali za njega …

  2. Teritorija KiM je pod protektoratom Alijanse i nije samostalna a osim toga tu je i jos uvek na snazi rez .1244 SB.I dan danas je oko 60% teritorije u srpskom vlasnistvu a mi smosve do briselskih sporazuma imali mnogo povoljniju situaciju.17 % teritorije koja je nakon odlaska Turske je pripadalo Srbiji i silni spomenici,crkve i hramovi govore o tome cije je Kosovo.U turskim dokumentima je skoro objavljeno da pre 15 veka nije bio albanski porodica ,a tek u 16 ih je bilo u nekom simbolickom broju.Insistiranje albanske strane da je KiM njihov je ustvari pokusaj otimanja nase teritorije sto je posledica napada Alijanse na,Srbiju.Cak je i albanska populacija smanjena i insistiranje ravnopravnosti u vezi resavanja KiM je vestacko i cim se ne postuje rez 1244,sta bi se uopste postovalo.Jedino je Djindjic donekle bio za neku podelu koja bi oodrzaumevala pola-pola.Inace ima modela u svetu po kojima bi mi zadrzali suverenitet i deo kosovskog bogatstva koji nije mali a da oni imaju svoju unutrasnju strukturu vlasti.Potpuno priznanje nezavisnosti ne bi bilo trajno i kao ilustraciju navodim da u svetu ima oko 200 teritor.problema,cak ih i SAD ima pa niko ne pristaje da se odrekne svog dela i bez da imaju jednog stanovnika.Znaci kosovski cvor je prenapregnut samo nad nama a de facto je to problem mnogima.Hrvati i Slovenci se spore oko par km2 i ne popustaju,a sta bi tek bilo da je u pitanju tolika teritorija.

    1. Mrki, ti gledas kako ti svidja, ali treba da znas da ako gledas u Istoriju i to u 15 veku na Turske podatke treba prvo da znas da u to vreme Albanci 25 godina ratovali protiv turaka i turci videli kao neprijatelja i zeleli da ih unisti sa lice zemlja, u to vreme vise od 100,000 izbegavao u Italiji. ako gledas jos dublje ce da nadjes Dardaniu koja imala svoga kralha za 5 vekova a rec Dardha na albanskom znaci krushka, pa psole druge Ilirske Drzave postjali tada kada srbi tu nisu bili. Ako neces prema istoriji onda gledaj da na Kosovo posle prve prizrenske lige koja ratovala protiv Turske doslo do balkanskih ratova Srbija je usla na Kosovo i preseli od Nisa pa do Prizrena hiljade i hiljade albanaca u Turskoj, ibio mnogo od njih i nasilno ga osvojio tu teritoriju pa zato ne mu pripada. Na Kosovo ako se racuna i oni koji rade u inostranstvo ima skoro 3 miliona ako se to makne omnda oko milion i osam sto hiljada su albanci koji zive na ovim prostorijima a srba ima oko 80 hiljada sada. sad racunaj sam, pa nece albanci da trpe vise srpski rezim ovo je nepovratna karta.

      1. @pravda,ne znas istoriju ili je krivotvoris.Prvo ste dosli sa vojskom Manijaka koji se borio protiv Vizantije u 11 veku i to sa nekoliko vasih plemena.Posto ste izgubili pustio vas je nas knez Vojislav da napasate stoku kod Draca.Odatle ste se sirili i nasu dobrotu ste pretvorili u otimanje.Turci su vas naselili na deo KiM.I za vreme Tita bilo je svega 15 opstina,duplo manja teritorija nego danas a nasim Srbima je nasda tadasnja vlast zabranila povratak.Tada nas je na tih 15 opstino bilo podjednako broja Srba i Albanaca.I zbog vaseg nasilnog ponasanja Srbi su poceli da se iseljavaju i dobar deo Albanaca je dosao iz Albanije.Samo za vreme dva svetska rata kada ste bili na strani okupatora imali ste nekakvu vkast.I da SAD nije stalo da imaju vojnu bazu Bondstil podrzavaju Vas i prakticno ste njihov protektorat i nikad necete biti nezavisni.U staroj Jugi ste imali sve povlastice ali vama nikad dosta,ali jednog dana vratit ce se nas KiM nama jer je ona nasa kolevka.Citaj svetskuistoriju a na vasdu izmisljenu.

  3. „Bez aktivne americke uloge nije moguce postici odrzivo resenje“.Zar nije Amerika jos u vreme Dajtonskih pregovora,nudila Milosevicu resenje za Kosovo.Siroku autonomiju,izgradnju njihovih institucija(jer su srpske napustili,)smanjivanje centralizovanog uticaja iz Beograda i sl. „Vise od autonomije,manje od nezavisnosti“ sto su kosovski rukovodioci tada prihvatili,a Milosevic ljutito odbio:“Jel’ to oni mene z… bavaju“,odgovorio je,Kosovo je unutrasnje pitanje Srbije“.Drugi u nizu pokusaja bio je sastanak u Rambujeu,kada je Zapad trazio dozvolu da NATO udje na Kosovo,razdvoji zaracene strane i prekine stradanje civila.Uz obecanje da ce Kosovo i dalje biti deo Srbije.Opet smo to odbili.
    Zasto danas NIJE MOGUC „kompromis“ sa Albancima i normalizovanje odnosa?
    Zato sto su sadasnji vlastodrsci u Srbiji(isti oni koji su i tada bili na vlasti,) uzeli u zastitu onih 5000 kriminalaca koji su cinili zlocine na Kosovu i zbog kojih Vuciceva garnitura uporno nastoji da prevazidje njihove nase zlocine pocinjene u nase ime,PODSECANJEM samo na nase ZRTVE..

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.