Kako je izgledao susret kraljice Elizabete i kralja Petra na krštenju prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića 1945. godine? (VIDEO) 1foto: Printscreen/Twitter

Društvenim mrežama šire se snimci juče preminule britanske kraljice Elizabete II na krštenju prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Elizabeta je bila kuma na krštenju princa Aleksandra sa svojim ocem kraljem Džordžom VI.

Na snimku se vidi tada još princeza Elizabeta kako se pozdravlja sa ocem srpskog prestolonaslednika – kraljem Petrom Karađorđevićem.

Krštenje je obavljeno u Vestminsterskoj opatiji 24. oktobra 1945, a obred je obavio patrijarh Gavrilo V.

Na pomenutom snimku se vidi kralj Džordž kako izlazi iz automobila i rukuje se jugoslovenskim kraljem, koji na kraju ljubi ruku princezi Elizabeti.

Poznato je da su se Karađorđevići s početkom Drugom svetskom rata nalazili u izbeglištvu u Engleskoj, a kumče kraljice Elizabete rođeno je u jednoj sobi Hotela Kleridžis u Londoni, koju je tadašnji britanski premijer privremeno dao Kraljevini Jugoslaviji, kako bi se jugoslovenski prestolonaslednik rodio na jugoslovenskom tlu. Ipak, BBC je ranije pisao da o tome ne postoje nikakvi zapisi i dokazi, iako se ta informacija da naći na zvaničnoj sajtu srpske kraljevske porodice.

Ovo nije jedini primer povezanosti engleske i jugoslovenske, odnosno srpske krune, s obzirom da su je kum na krštenju kralja Petra II, oca prestolonaslednika Aleksandra, bio britanski monarh Džordž V, ćiji je izaslanik na tom krštenju bio Džordž VI – Elizabetin otac.

Jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević, supruga Aleksandra I, bila je unuka kraljice Viktorije Hanoverske. Takođe, jugoslovenski i britanski prinčevi – Aleksandar i Čarls bili u istoj školi u Škotskoj, pisao je ranije RTS.

Kraljica Elizabeta preminula je juče u 96. godini. Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i najdugovečniji britanski monarh, kao i najduže vladajući ženski monarh, nakon što je 9. septembra 2015. prestigla kraljicu Viktoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari