Kako je moguće da EU uvede finansijske sankcije režimu Vučića a da to ne osete građani Srbije? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Tema sankcija je prilično komplikovana i ono što bi se uvelo Srbiji verovatno ne bi čak ni imalo zvaničan naziv sankcije, već restriktivne mere, kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, komentarišući sve učestalije izjave evropskih zvaničnika da se zbog terorističkog napada na severu Kosova, u Banjskoj, pripremaju sankcije Srbiji.

Ono što evropski zvaničnici pritom naznačavaju jeste da te sankcije neće osetiti građanke i građani Srbije, već režim Aleksandra Vučića, pa se postavlja pitanje kako je moguće da se zaustavljanje finansijske pomoći Srbije ne odrazi na standard naroda.

– Prvo, iako će mere biti povezane sa Banjskom, one definitivno neće ličiti na sankcije koje smo imali devedesetih. Drugo, prema dostupnim informacijama, EU neće uvodi drastičnije mere kao što je zabrana putovanja za predstavnike vlasti i slično. Treće, izbegavaće se sankcije koje direktno pogađaju građane, kao što je naprimer ponovno uvođenje viza – objašnjava sagovornik Danasa.

Dakle, napominje, ono što ostaje u ovom slučaju je pritisak na vlasti u Srbiji da postane kooperativnija u vezi sa Kosovom uz potpuno isključivanje bilo kakvih nasilnih i oružanih metoda kao što su one koje su bile u Banjskoj.

– Međutim, ovakve mere treba da pošalju podršku i građanima da je nema evropskog puta i evropskih fondova ukoliko se Srbija ne drži principa da se sve rešava pregovorima, a ne nasiljem. To uključuje i jasno distanciranje od onih koji formalno nemaju veze sa vlastima u Srbiji, ali se njihovi nasilni akti slave i objašnjavaju na način koji ne odgovara činjenicama. Strpljenje evropskih zvaničnika je pri kraju i ono što jako često ponavljaju je „EU nije bankomat“ – ističe Goran Miletić.

Kako je moguće da EU uvede finansijske sankcije režimu Vučića a da to ne osete građani Srbije? 2
Foto: Medija centar

Kako sada stvari stoje, kaže dalje, mere će verovatno uključivati pristup IPA-3 fondovima, suspendovanje nekih sastanaka i projekata i slično.

– Dakle,u ovom fazi je to više stavljanje u izgled šta se može desiti u narednoj fazi ukoliko vlast u Srbiji nastavi da vodi politiku koja ne vodi brzom i trajnom rešenju na Kosovu – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, posle niza nezvaničnih informacija o tome da bi Srbija mogla da dođe na udar sankcija EU, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanica Zelenih Viola fon Kramon izjavila je da je za Srbiju pripremljen paket mera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj“.

– Ne bih ih nazvala sankcijama, jer ih mora odobriti Savet, ali govorimo o političkim i finansijskim merama, koje će naravno naneti štetu Vladi Srbije“, rekla je Fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari