Kampanja na mrežama donosi ogroman uticaj na birače 1Foto: Stanislav Milojković, Foto: Medija centar

U protekloj deceniji, zahvaljujući vrtoglavom usponu interneta i društvenih mreža, jedan od ključnih kanala političkog marketinga preselio se na „veb“, naročito ukoliko stranke žele da privuku mlađe birače i one iz urbanih centara.

Jedan od najdrastičnijih primera kod nas jeste fiktivni lik Ljubiša Preletačević Beli, koji je na minulim predsedničkim izborima, kampanjom koju je vodio isključivo preko društvenih mreža, uspeo da osvoji 9,43 odsto glasova, uz troškove oglašavanja od svega 1.100 evra. Primera radi, sadašnji lider Narodne stranke Vuk Jeremić na predizborni marketing potrošio je 1,5 miliona evra, pritom zadobivši poverenje 5,66 procenata biračkog tela.

Direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević istakao je da će i na predstojećim beogradskim izborima oglašavanje putem društvenih mreža predstavljati izuzetno značajan kanal komunikacije, te da je izvesno da će se sve stranke time pozabaviti, naročito ako se uzme u obzir kakav uticaj mogu ostvariti na birače uz relativno mala ulaganja.

Prema njegovom mišljenju, ono što je naročito dobro kada je u pitanju vođenje političkih kampanja putem društvenih mreža jeste mogućnost „targetiranja“ ciljnih grupa, pritom upozorivši da bi to mogao da bude mač sa dve oštrice.

– Trenutni trend u svetu i kod nas je da se društvene mreže sve više zatvaraju u krugove istomišljenika, tako da bi stranke na osnovu njih mogle da pomisle da su sigurni pobednici i pre kraja izborne trke. Ukoliko nisu dovoljno oprezni u tumačenju analitike sa mreža, to može da ih zavara i da na kraju budu negativno iznenađeni konačnim ishodom. U svakom slučaju, društvene mreže su postale jedan od najvažnijih kanala komunikacije sa biračima – rekao je Bogosavljević.

Istok Pavlović, profesor Digitalnog marketinga na Fakultetu za medije i komunikaciju, objašnjava da je trenutno glavni trend u oglašavanju na mreži takozvani „Content marketing“, što znači da političar, ukoliko želi da ima vidljivost na društvenim mrežama, mora da postavlja video-materijal u kome objašnjava kako bi rešio neke konkretne probleme.

On objašnjava da više nije najbitnije koliko će politička partija novca uložiti u oglašavanje na internetu, jer niko neće da klikne na reklamu ukoliko ona nema konkretan sadržaj.

– Onaj ko na predstojećim izborima u prestonici bude shvatio da građani žele da na internetu gledaju video-materijale u kojima se predlaže rešavanje konkretnih problema, od rupa na putu do funkcionisanja gradskog prevoza, ostvariće najveći benefit od društvenih mreža. Više niko ne otvara banere – poručio je Pavlović.

Govorivši o značaju socijalnih mreža za današnju politiku, Pavlović je naveo primer Donalda Trampa, koji svojim svakodnevnim tvitovima, ne ulazivši u njihov sadržaj, privlači ogromnu pažnju javnosti. Pavlović pak upozorava da u internet oglašavanju ne treba preterivati, te da kampanju treba podesiti tako da jednoj osobi reklamni spot političke stranke može da „iskoči“ maksimalno dva puta dnevno, jer sve više od toga može da iziritira ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari