Karićeve kompanije sada bez poslovnih aranžmana u Srbiji 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Bogoljub Karić danas u Srbiji zvanično nema nikakvih poslovnih aranžmana osim firmi u stečaju, ali bi se to uskoro moglo promeniti.

Letos su u Privrednoj komori Srbije njegov brat Dragomir i sinovac Bojan Karić su predstavili projekte BK grupe u Belorusiji „Minsk svet“ i „Svetionik Minska“ u kojim grade 3,5 miliona kvadrata. Osim toga prema tvrdnjama Bogoljuba Karića u intervjuima srpskim medijima u Rusiji, Turkmenistanu i Kazahstanu BK grupa gradi još oko dva miliona kvadrata. Kako kaže kompanija ima ugovorenih poslova u vrednosti 13 milijardi evra.

Kako se može videti na sajtu BK grupe radi se o ultra modernim građevinama, ali na nekim beloruskim internet sajtovima mogu se videti slike stambenih blokova u izgradnji koji na prvi pogled više liče na realsocijalističke spavaonice nego na poslednju reč arhitekture.

Međutim, pored projekata u Rusiji i Belorusiji Karići su najavili i izgradnju dva miliona kvadrata u Srbiji i projekat „Teslin grad“ koji bi pravili u Beogradu. Kako kažu sa gradskom upravom se dogovaraju o lokaciji, a u opticaju su Novi Beograd i to leva obala Save preko puta Beograda na vodi i Makiš iza Ade Ciganlije. Oni su najavili početak radova za kraj 2017. godine i ovaj projekat predstavili kao investiciju od tri milijarde evra koja bi direktno i indirektno zaposlila čak 100.000 ljudi u Srbiji.

Bogoljub Karić planira i izgradnju jeftinih stanova po Srbiji koji ne bi koštali više od 500 evra po kvadratu.

Karić je u svojim izjavama iz Minska najavljivao i obnovu BK televizije.

Tako se Bogoljub Karić u Srbiju na velika vrata a iz nje je otišao zbog optužbe da je sa još 14 osoba od 1998. do 2005. godine oštetio državu preko Mobtela u kome je PTT imao 49 odsto vlasništva za više od 60 miliona evra. PTT nikada nije dobio ni dinara za dividende, dok je Karić prema nedavnom sopstvenom priznanju preko ruske firme BK trejd izvukao 10 miliona evra profita. Naravno to nije bio jedini način izvlačenja novca iz kompanije. Tako je 2005. godine tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio da „ne može država da dobije ništa, a da Bogoljub Karić sebi dodeli mesečnu platu od 200.000 evra, a saradnicima više od 100.000 evra“. Takođe tu su bili i ugovori Mobtela sa Karićevim preduzećima, otkup kuvara i kompakt diskova koje su izdavali članovi porodice itd.

U februaru 2006. godine za Karićem je izdata poternica pošto nije došao na saslušanje povodom optužbi za utaju poreza pošto je Poreska uprava utvrdila da je 1999. i 2000. godine imao prihode od 15 miliona maraka a prijavio svega između 300.000 i 400.000 dinara. Nešto kasnije optužnica je proširena i na njegovu braću Sretena, Zorana i Dragomira da su svi zajedno od 1999. do 2001. godine utajili 7,7 miliona maraka poreza.

Saga sa Karićem i Mobtelom završena (ili tek počela gledano sa pravne strane) je 2006. godine kada je Vlada Srbije prodala Mobi 63 (pravni naslednik Mobtela) za 1,513 milijardi evra Telenoru. Prethodno je Karić prodao BK trejd, koji je bio suvlasnik Mobtela (mada je i to bilo osporavano) austrijskim investitorima na čelu sa Martinom Šlafom za zvanično nepoznatu sumu, mada su neki austrijski mediji tvrdili dase radilo od 350 do 400 miliona evra. Od prodaje Mobija 63 država je 357 miliona evra isplatila Šlafu pošto se prethodno ministar Dinkić nagodio da njegovoj grupi pripadne 30 odsto vlasništva u Mobtelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari