Episkop lipljanski i vikar patrijarhov Jovan (Ćulibrk), član Odbora za KiM Svetoga arhijerejskog sabora SPC, potvrdio je za Danas da je Kfor brigu o bezbednosti Pećke patrijaršije, srpskog srednjovekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, predao Kosovskoj policijskoj službi. Kfor trenutno na Kosovu i Metohiji čuva jedino manastir Visoki Dečani.


– Kfor je policiji Kosova predao Pećku patrijaršiju na praznik Preobraženje 19. avgusta. Tome je prethodio proces obuke policijskih snaga Kosova prema kriterijumima Kfora, koji je sve vreme bio u kontaktu sa manastirom, Patrijaršijom u Beogradu i Eparhijom raško-prizrenskom u vezi s dinamikom predaje obezbeđenja Pećke patrijaršije. Ovo nije radosna vest. Iza toga stoji Savet NATO, koji je bio u Pećkoj patrijaršiji da bi pokazao da je unatoč uklanjanju straže Kfora, posvećen čuvanju manastira. Uprkos svemu što se dogodilo u prošlosti, snage Kfora su, ipak, prestavljale određenu sigurnost – kaže vladika Jovan.

Prema rečima episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića), potpredsednika Saborskog odbora za KiM, italijanski vojnici iz sastava međunarodnih vojnih snaga čuvaće do daljeg Visoke Dečane, koji su takođe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Vladika Teodosije objašnjava za Danas da iz Kfora nije bilo najava povlačenja iz Visokih Dečana, jer se vodi računa i o lošem odnosu između opštine i manastira zbog vlasništva nad manastirskim zemljištem.

– Kao i druge crkve i manastire SPC, Kosovska policija preuzela je i Pećku patrijaršiju, ali će njen rad kontrolisati Kfor i Euleks, koji će reagovati u slučaju većih opasnosti po manastire. Kfor je o svim potezima redovno obaveštavao SPC i tražio saradnju – ističe vladika Teodosije.

Na pitanje zbog čega je SPC odustala od „crvene linije“ od osam „živih manastira“ koju je postavila pre tri godine, protiveći se povlačenju Kfora, vladika Teodosije odgovara da se o tome odlučuje u Briselu, u Savetu NATO.

Kfor je brigu o bezbednosti srpske crkvene i kulturne baštine na KiM počeo da predaje KPS 17. marta 2010. godine. Prvi je bio spomenik na Gazimestanu. Zvanični Beograd i SPC su nekoliko godina bezuspešno ubeđivali međunarodnu zajednicu da manastiri koji su pod zaštitom Kfora ostanu i dalje briga međunarodnih vojnih snaga. Kfor je 2012. obezbeđivao samo osam „živih“ srpskih manastira: Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Budisavce, Gorioč, Devič, Zočište, Svete Arhangele kod Prizrena i Gračanicu – svi iz 14. veka, osim vek starije Pećke patrijaršije.

„Čuvari“ po briselskom dogovoru

Zbog odsustva čelnih ljudi u Kancelariji za KiM juče nije bilo moguće dobiti komentar na temu promene čuvara Pećke patrijaršije. Kako javljaju agencije, Pećku patrijaršiju sada pazi posebna jedinica KPS za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa na KiM, čiji je multinacionalni sastav rezultat ranijeg briselskog dogovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija. Ova jedinica ima 200 policajaca i brine o bezbednosti 24 verska i kulturna objekta na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari