KFOR ponovio da su Kosovska policija, Euleks i KFOR delovali u bliskoj koordinaciji 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Misija NATO-a na Kosovu – KFOR ponovo je danas reagovala povodom nedeljnog napada na kosovsku policiju na severu, i istakla da su sve vreme Kosovska policija, Euleks i KFOR delovali u bliskoj koordinaciji.

U saopštenju se ponavlja da „kako je navedeno u saopštenju KFOR-a izdatom 24. septembra 2023. godine, posle napada na Kosovsku policiju u Banjskoj, Kosovska policija je intervenisala u skladu sa svojim prerogativima za sprovođenje zakona, kao prva linija“.

Dodaje se da su trupe KFOR-a bile prisutne na tom području.

„Pomno su pratili situaciju i bili spremni da odgovore, ako je potrebno. Sve vreme, Kosovska policija, Euleks i KFOR delovali su u bliskoj koordinaciji, odnosno kao prvi, drugi i treći reagujući (faktor)“, nastavlja se u saopštenju.

Podvlači se da će „posredstvom KFOR-a, NATO uvek preduzimati sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, nepristrasno i u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“.

Dodaje se da će KFOR nastaviti da pruža bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao.

„Dijalog kojim posreduje Evropska unija, između Beograda i Prištine jedini je način da se reše otvorena pitanja i da se postigne trajno rešenje koje poštuje prava svih zajednica“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari