Klačar (CESID): Za opoziciju najvažnija tema koja ih je i okupila, ovo neće biti sudbinski izbori 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Opozicija bi na izborima trebalo da se bavi temama ekonomije, korupcije i kriminala, kaže direktor u organizaciji CRTA za istraživanja javnog mnjenja Vojislav Mihailović, dok izvršni direktor CESID Bojan Klačar smatra da je za opoziciju najvažnija tema ona koja ih je i okupila – nasilje na svim nivoima.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet procenio da će se vlast, pored tema nacionalne politike, investicija i ulaganja, baviti i temama kojima se pokazuje briga za ljude.

”Kada ste stranka vlasti, a posebno kada ste stranka koja dugo traje i dugo je na vlasti, vama je važno da širite optimizam, da ljudi razumeju da se Srbija kreće u dobrom smeru, da nije sve crno”, objašnjava Klačar.

Kako ukazuje, Aleksandar Vučić je uvek pokušavao da pronađe teme u kojima može nešto kratkoročno da promeni i koje mogu da podstaknu optimizam, što pokazuju i priča o parizeru, kao i mamografima koji se upravo dele po Srbiji.

S druge strane, Mihailović u razgovoru s Tamarom Skrozza, ocenjuje da će za vlasti jedna od dominantnih tema biti Kosovo, zato što pretpostavljaju da na tom planu opozicija nema odgovor.

Ipak, pozivajući se na istraživanja organizacije CRTA, on napominje da kosovska tema veoma fluktuira i da je, kada je situacija mirna, građani ne percipiraju kao jednu od najvažniijih.

”Nedelju dana pre Banjske, Kosovo se nije pojavljivalo među glavnim problemima, a kada se desila kriza, navodilo ga je oko 30 odsto ispitanika”, navodi Mihailović.

On još kaže da ispitanici koji su potencijalni birači prodemokratske opozicije većinom navode da bi opozicija trebalo da izađe na izbore podeljena u dve kolone – prodemokratsku i desnu.

S druge strane, Klačar ističe da opoziciji za ostvarivanje potencijala koji ima kao jedna kolona nije samo dovoljno da se pojavi zajedno, već građanima mora da ponudi alternativu, da ima izbornu ponudu koja će parirati ponudi Vučića i SNS.

Po njemu, opozicija ne prati vlast u sposobnosti prilagođavanja kontekstu i promenama, a previše vremena gubi na taktička pitanja, i da li ćemo se napadati ili nećemo.

”Da je to tako važna tema, mi bismo u medijima čitali kako izgledaju pregovori između Vučića, Rasima Ljajića i Ivice Dačića”, kaže on i podseća da za 10 godina nismo čuli kako ti pregovorI izgledaju, a ”oni se svaki put lako dogovore”.

Klačar smatra da ovo neće biti sudbinski izbori, iako su važi i za vlast, i za opoziciju.

”Vlasti je potrebno da uđe u mirniju fazu i tri ili četiri godine bude bez izbora, dok je za opoziciju bitna bar jedna mala pobeda nad SNS na lokalnom nivou”, kaže on i ocenjuje da bi poraz na svim nivoima verovatno vratio opoziciju nekoliko koraka unazad u neke nove podele.

Za to vreme, kako napominje Mihailović, istraživanja organizacije CRTA pokazuju da su građani nesrećni i vide kako Srbija ide u lošem pravcu.

Prema njegovim rečima, gotovo polovina ispitanika navodi da je besna, uplašena ili zabrinuta, svega trećina je optimistična, dok se 13 odsto izjašnjava kao zadovoljno.

”Na pitanje kako žive sada u odnosu na pre deset godina, oni koji prate provladine medije kažu da žive bolje, dok oni koji prate kritički orijentisane medije odgovaraju da žive nešto lošije”, zaključuje Mihailović u razgovoru za FoNet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari