U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije na kome bi trebalo da bude preciziran datum održavanja prve međuvladine konferencije Srbije i EU, što bi značilo i početak pregovora Srbije o članstvu.

Odluku Ministarskog saveta koja će biti zvanično saopštena sutra treba da potvrde i šefovi država i vlada zemalja članica, koji će se na završnom samitu Evropskog saveta u Briselu okupiti 19. i 20. decembra.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton će danas podneti kratak izveštaj Savetu ministara EU koji će zasedati u formatu „spoljni poslovi“ i politički najpre razmotriti sve što je vezano za „pregovarački okvir“ i datum pregovora sa Srbijom. Potom će sutra ministraski savet za opšte poslove usvojiti stavove o tome i proslediti ih Evropskom savetu, odnosno šefovima država i vlada EU, koji se sastaju 19. i 20. decembra. Prema zaključcima Evropskog saveta iz juna prva međuvladina konferencija Srbije i EU treba da bude održana u januaru.

Ključni za konačnu odluku su stavovi Nemačke i Velike Britanije koje se zalažu za punu primenu Briselskog sporazuma, uključujući i pravosuđe o kojem u petak premijeri Srbije i Kosova nisu postigli dogovor.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, održana u petak, nije dovela do dogovora o funkcionisanju pravosuđa na KiM. Ipak, najviši zvaničnici Srbije se nadaju da će Ešton podneti izveštaj koji će omogućiti održavanje prve međuvladine konferencije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da izveštaj Eštonove „ne može biti idealan ukoliko se ne postigne dogovor s Prištinom i u vezi s pravosuđem na Kosovu, ali ne i negativan, jer srpska strana nije kriva za izostanak dogovora“. On ipak, očekuje pozitivnu odluku iz Brisela, jer smatra da bi drugačije rešenje predstavljalo veliku nepravdu po Srbiju i negativno uticalo na kompletan briselski proces.

„Očekujem pozitivnu odluku i bio bih veoma razočaran ukoliko bi ta odluka bila drugačija“, rekao je juče Dačić novinarima.

Prema Dačićevim rečima, eventualna negativna odluka o početku pregovora bi uticala negativno na kompletan briselski proces, implementaciju sporazuma.

„Potrebne su dobre vesti – samo dobre vesti mogu da vuku napred“, rekao je Dačić koji je na pitanje šta će biti ako ne bude dobrih vesti, odgovorio: „Ne bi nam bilo prvi put, ali nadam se da smo to vreme prevazišli“.

Dačić je podsetio da ekspertske grupe Beograda i Prištine od petka razgovaraju i da najkasnije danas treba da bude jasno da li dogovora ima ili ne. Dačić je izrazio očekivanje da će biti načinjen napredak.

„Nezavisno od ishoda tog dogovora, mislim da je Srbija dovoljno uradila za implementaciju Briselskog sporazuma i da bi svaka odluka koja to ne bi uvažila, bila veliko ugrožavanje i velika nepravda po Srbiju“, rekao je Dačić.

On je objasnio i da su oni koji vode radne grupe na direktnoj vezi sa šefovima delegacija i da su ovlašćeni da u konsultaciji sa rukovodstvom, donesu određene odluke. „Zato se nadam da će doći do približavanja stavova iako nije realno očekivati da će se dogovoriti o svemu“, rekao je on.

Optimista oko odluke o međuvladinoj konferenciji je i Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije. On je juče za RTS rekao da očekuje da će prva međuvladina konferencija biti održana 21. januara 2014. Dan kasnije, 22. januara, prema saznanjima RTS, trebalo bi da bude otvoreno poglavlje 35 posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema Ružićevim rečima, ukoliko se izveštaj šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton bude bazirao na činjenicama i objektivnim kriterijumima onoga što je Srbija uradila u pogledu implementacije Briselskog sporazuma, mogli bismo očekivati da prva međudržavna konferencija bude održana 20. decembra. Međutim, kako je rekao, to je manje realno, ali će se to najverovatnije dogoditi 21. januara. On je uveren da su Nemačka i Velika Britanija posvećene evropskoj budućnosti Srbije.

„Smatram da taj partnerski odnos treba da demonstriraju na adekvatan način, da taj visoki stepen međusobnog uvažavanja predstave time što će biti perjanice promovisanja prve konferencije u januaru, sve drugo nije partnerski odnos“, naveo je Ružić.

Na pitanje da li izveštaj šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton može biti pozitivan, a da se kao problem postavi stav Nemačka i Velike Britanije, Ružić je rekao da je uveren da smo veoma blizu da dobijemo prvu međuvladinu konferenciju do kraja januara.

„Očekujem da se najveći broj pitanja koja se odnose na Kosovo nađe u poglavlju 35, a ona koja smo već obrađivali u procesu normalizacije, telekomunikacija i energetika su već razrešena i mogu biti tretirana i u poglavljima koja se odnose na taj sektor“, istakao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari