"Neumorni kritičar Beograda iz Berlina": Ko je Mihael Rot, jedan od 24 evropska poslanika koji traže istragu u vezi sa izbornim nepravilnostima u Srbiji? 1foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“Ovo nija zavera ni, ni socijalsitička kampanja. Vi ste potpuno izolovani!”, poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nemački političar Mihael Rot, poslanika evropskih parlamenata koja su pismom pozvala Evropsku uniju da nezavisno ispita optužbe za izbornu prevaru u Srbiji, ali i da pruži preporuke za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora u Srbiji.

Njih dvadeset četvoro obratilo se evropskim zvaničnicima – Ursuli fon der Lajen, Robertu Macoli, Šarlu Mišelu, Žozefu Borelju i Miroslavu Lajčaku – a pismo je usledilo nakon sednice Evropskog parlamenta na kojoj se takođe govorilo i o izbornim nepravilnostma u Srbiji.

Rot je predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta, a zbog svojih čestih istupa u vezi Srbije i regiona, zaslužio je titulu “neumornog kritičara Beograda iz Bundestaga” koja mu je dodeljena od strane beogradske „Politike, dok je predsednik Srbije jednom prilikom naveo da sve što je nemački poslanik radio je bilo upereno protiv mira dijaloga i Srbije. Premijerka Brnabić je pak ovog nemačkog političara optužila i za govor mržnje protiv Srbije.

A ne kritikuje Rot od juče, ali nije ni uvek imao samo reči kritike.

Naime, 2016. tokom posete Beogradu, u svojstvu državnog sekretar ministarstva spoljnih poslova, dok je kancelarka bila Angela Merkel, Rot je, tada premijeru, Vučiću zahvalio na posvećenosti održavanju političke stabilnosti na Zapadnom Balkanu, njih dvojica tada su se i usaglasili da odnose dve zemlje „odlikuje dobra i intenzivna saradnja u svim oblastima“.

No, i tada su Rotove izjave nailazile na oštre kritike sprskih zvaničnika. Poput one da će Nemačka podržati Srbiju ako je odlučna da bude deo EU, a ne deo Rusije, na koju je oštro reagovao šef diplomatije Ivica Dačić.

rot
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kasnijih godina Rot se protivio “prekrajanju granica Srbije i Kosova”, u vreme priče o razgraničenju, govorio da je strateški interes EU prema Zapadnom Balkanu popustio, da EU u ovom delu Evrope “puca sebi u nogu”…

Aktivno se bavi kosovskim pitanjem, pa je tako kod režimskih tabloida stekao i nadimak “kosovskih lobista”.

Prilikom posete Prištini u septembru prošle godine nije pokazao evropske manire  u razgovoru s novinarima, ali ni dobro poznavanje istorije ovih prostora.

Sukob u koji su tokom jednog od svakodnevnih protesta ispred opštine Zvečan krajem maja ušli okupljeni Srbi, koje je nazvao “brutalnom ruljom”, sa vojnicima KFOR-a okarakterisao je kao “najbrutalnije napade koje smo videli nakon završetka građanskog rata u ovoj zemlji i bivšoj Jugoslaviji”, zaboravljajući na martovski pogrom 2004. godine.

Na to mu je ukazao, barem je pokušao, novinar Kim radija, medija iz Gračanice, ali Rot nije bio zainteresovan za to, rekavši da ne želi da ulazi u diskusiju i da je Vučić odgovran za napad “brutalne rulje”.

Upravo je ovaj sukob s KFOR-ovcima bio povod za pistmo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije u kojem su zhatevali preispitivanje politike Beogradu i Prištine, koje je potpisalo više desetina evropskih i američkih parlamentaraca. Među njima, i naravno Rot.

Mihael Helmut Rot rođen je 24. avgusta 1970. Član je Socijaldemokratske partije Nemačke, koja je deo vladajuće “semafor-koalicije”. Poslanik u Bundestagu je od 1998. godine, a od 2013. do 2021. bio je državni sekretar u nemačkom saveznom ministarstvu spoljnih poslova u vladi Angele Merkel. Od 2014. do 2021. obavljao je funkciju komesara vlade za francusko-nemačku saradnju.

Na poziciji predsednika spoljnopolitičkog odbora nalazi se od decembra 2021. godine.

Član je sinoda Evangelističke crkve (Evangelical Church of Hesse Electorate-Waldeck), koja baštini učenja Martina Lutera iz doba Reformacije, i član Komore za javnu odgovornost Protestanstke crkve u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari