Ko je predsedavajući Generalnom skupštinom UN kome Jeremić nosi pismo? 1Printskrin UN Veb TV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, saopštio je danas da će Vuk Jeremić, nekadašnji šef diplomatije i predsednik GS UN, uručiti njegovo pismo aktuelnom predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i preneti mu njegove usmene poruke, povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Vučić je to pomenuo 14. aprila posle obilaska Specijalne jedinice vojne policije Kobre, pomenuvši i da je predsednik GS UN iz Trinidada i Tobaga, kao i da će u svetskoj organizaciji imati razgovore 22. i 23. aprila kada će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti o redovnom izveštaju misije Unmik o Kosovu.

Diplomata u čijem mandatu predsedavajućeg će se verovatno glasati o Rezoluciji UN o Srebrenici je Denis Francis.

Denis Francis (rođen 27. novembra 1956.) je diplomata sa Trinidada i Tobaga koji je od 2021. služio kao stalni predstavnik svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku On je 1. juna 2023. izabran  za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na njenoj sedamdeset osmoj sednici, a jednogodišnji mandat je započeo mandat 5. septembra 2023. Francis je studirao geografiju na Univerzitetu Zapadne Indije u Moni, Jamajka, i međunarodne odnose na Školi za napredne međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins u Sjedinjenim Državama.

Radio je u konzulatu Trinidada i Tobaga u Torontu, Kanada, od 1988. do 1996, uključujući i to kao zamenik generalnog konzula, pre nego što je postao zamenik direktora za međunarodne ekonomske i trgovinske odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Trinidada i Tobaga 1996. i direktor Evropskog Odjeljenje za poslove Ministarstva 1997. godine.

Godine 1999. imenovan je za kandidata za ambasadora na Kubi, Dominikanskoj Republici i Haitiju, kao i za visokog komesara na Jamajci, a sledeće godine je započeo četvorogodišnji mandat kao predstavnik svoje zemlje u Međunarodnoj upravi za morsko dno.

Od 2004. do 2006. služio je kao ambasador u Dominikanskoj Republici pre nego što je imenovan za stalnog predstavnika Trinidada i Tobaga u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Od 2006. do 2011. predstavljao je svoju zemlju i u drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi i Beču, a bio je i nerezidentni ambasador u Austriji i Italiji. Od 2012. do penzionisanja 2016. vodio je Direkciju za multilateralne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Trinidada i Tobaga.

Godine 2021. Francis je aktiviran  iz penzije i imenovan je za stalnog predstavnika Trinidada i Tobaga pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Na funkciji predsednika Generalne skupštine UN nasledio je Čabu Kerosija iz Mađarske. 5. septembra 2023. godine. Francis je oženjen Džoj Tomas, sa kojom ima tri sina i toje unuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari