Ko su "meki birači" SNS i kako opozicija može da ih iskoristi 1

Opozicija treba da ubedi povremene apstinente da su ovi izbori najvažniji od dolaska SNS na vlast ali i da privuče kolebljive i povremene birače SNS jer to doprinosi rastu opoziciji, ali i padu birača vlasti, navode sagovornici Danasa koje smo pitali da li je za opoziciju važnije da motiviše apstinente da izažu na izbore 3. aprila. ili da pridobije „meke“ birače naprednjaka.

Dušan Spasojević, vanredni profesor FPN, kaže da je za početak najvažnije da opozicija formira i konsoliduje svoje biračko telo što još uvek nije izvesno da se desilo.

– Tek nakon toga može da bude ambicioznija i da gleda ka širem biračkom telu. Treba voditi računa da apstinetni nisu samo proopozicioni, kako se ponekad pretpostavlja. Kada je reč o SNS biračima njih mogu da napadaju konzervativne stranke s desna zbog tema poput Kosova ili vakcina, dok stranke oko SSP mogu da pokušaju da preuzmu centrističke birače vladajuće stranke, ali je problem tema na osnovu koje bi ih napadali. SNS je uzeo deo glasača DS na temi korpucije ali ne vidim da je to još uvek nametnuto kao važna tema – kaže Spasojević.

A Dušan Vučićević, docent Fakulteta političkih nauka, za Danas kaže da je bitno i jedno i drugo, ali da je pitanje šta je realnije i u skladu s tim na šta treba trošiti resurse i usmeriti okosnicu kampanje.

– Kako „mekih“ birača SNS-a nema previše, a možemo da očekujemo da će SNS u kampanji sve snage usmeriti na to da svoje kolebljive birače osigura jer je to i jedina grupa koja im je kampanjski gledano važna, verovatno je za opoziciju važnije da ubedi povremene apstinente da su ovi izbori najvažniji od dolaska SNS na vlast, da oni nude novu politiku i ideje i da su promene moguće. Kod „mekih“ birača vlasti veće šanse imaju partije iz desnog polja političkog spektra, ali ne sumnjam da će SNS učiniti sve da do tog prelivanja ne dođe u narednih mesec dana, kao i da se ono što se možda već prelilo vrati nazad – ukazuje Vučićević.

I politikolog Boban Stojanović smatra da je važno i jedno i drugo, ali ukazuje na to da je prevlačenje kolebljivih i povremenih birača SNS-a velika i važna stvar i vredi više jer donosi rast opoziciji, ali i pad birača vlasti. Međuttim, on niej siguran koliki je prostor za to.

– Ima ga svakako pre svega i Beogradu i velikim gradovima, ali svakako on nije veliki. A moralo bi da se uđe i u apstinentne, iako ni njih nema puno (realna izlaznost je mnogo veća nego što nam procenti govore jer je mnogo veći broj upisanih u birački spisak nego što ih realno živi u Srbiji i može da glasa). Kombinacija jednog i drugog je put za pobedu, ali i dodatno – opozicija je morala da se više grupiše i da ne dozvoli veliki broj bačenih glasova (oni koji su ispod tri odsto) i trebalo je da stvori savez koji će po rejtingu iole prići vlasti kako bi se stvorila percepcija kod birača da su promene moguće. Drugačije je kada je izazivač neko sa 30 ili 35 odsto i kada imate 10 izazivača sa od jedan pa da do eventualno 15 odsto – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari