Ko su primati, a ko primerci među narodnim poslanicima Skupštine Srbije 1Skupština Srbije, foto FoNet Aleksandar Barda

Rasprava o amandmanima na rebalans budžeta počela je polemikom ko su primati, a ko primerci među poslanicima. Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, naveo je treba više ulagati u kulturu, kako se poslanici u parlamentu ne bi ponašali na način kao da nemaju kućno vaspitanje.

„Kultura i obrazovanje su tu da se ne bi dogodilo da se poslanici kažnjavaju zbog upotrebe izraza primati, jer primati su ljudi. A ne kažnjavaju se ni poslanici koji za uvažene poslanike kažu primerak . Da se više ulaže u kulturu ne bi se dogodilo da predstavnici izvršne vlasti vređaju i viču na poslanike“, naveo je Lutovac i dodao da se više ulagalo u kulturu i obrazovanje vaš poslanik ne bi upotrebio izraz borimo se sa inflacijom, već bi rekao – borimo se protiv infacije.

Lutovac je upozorio i da primalni krici koji se čuju sa druge strane skupštinske sale su pražnjenje, oslobađanje od trauma i nervoza.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je uzvratio Lutovcu da je zapravo poslanička grupa Demokratske stranke ta koja je pokazala nekulturu, a pre svega Dragana Rakić koja je vrištala iz skupštinske klupe, a to se do sada nikada nije dogodilo.

Reagovao je i Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, i konstatovao je da je najveći primat među primatima održao govor, aludirajući na Lutovca. Ali, kako je reako, ako upotreba izraza primata nije dozvoljena on povlači reč.

„Lepo je to kada nam držite predavanja, ali bilo bi lepo da krenete od sebe i da mi iz vaših poslaničkih klupa ne psuju mater više puta. I vi sebe nazivate elitom, samozvanom. I ti zvuci koji dolaze sa vaše strane, to su neartikulisani zvuci najelitnijih primata“, rekao je Jovanov.

Replicirao je Lutvac kritikući predsedavajućeg koji ne reaguje na primalne nagone uvaženih poslanika . „Vi uporno izbegavate da reagujete kada je u pitanju druga strana i zato imate reakciju sa ove naše strane. Sprečite ljude da vrište i dobacuju sa druge strane i neće biti reakcije sa naše“, poručio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari