"Koga zamajavate - građane, poslanike ili međunarodnu javnost": Poslanica SSP o "prepakivanju" Radne grupe za unapređenje izbornih uslova 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je danas izmene i dopune Odluke o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa kojima je predviđeno da svi potrebni zakoni za unapređenje tog procesa budu usvojeni do 1. jula naredne godine. Tatjana Pašić, poslanica Stranke Slobode i pravde izjasnila se protiv, napominjući da je ovde reč samo o šminkanju izbonih uslova, ali ne i primeni preporuka ODIHR-a.

Ona je upitala članove Odbora za ustavna pitanja, koji su uglavnom pravnici kako mogu mirno da ćute i gledaju krađu izbora u Srbiji i da se bave samo tehničkim pitanjima.

„Prepakivanje radne grupe ne predstavlja suštinu. Ovim prepakivanjem prevarili ste i građane i poslanike i nevladine organizacije. Sve ovo što radite je samo šminkanje i kozmetika i koga vi to zamajavate, građane, poslanike ili međunarodnu javnost. Ja mislim sve, ali ne možete da zamajavate sve ljude, sve vreme. Doći će dan kada ćete morati da ispunite sve preporuke ODIHR-a. Mi smo tražili formiranje komisije koja bi imala izvršna ovašćenja“, rekla je Pašićeva, dodajući da svi građani imaju pravo na fer i poštene izbore.

Izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa predviđeno je da Radna grupa treba da dostavlja Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo predloge odgovarajućih zakona prema dinamici utvrđivanja njihovih tekstova na sastanku Radne grupe. Vodeći računa pri tom o tome da sve izmene ili dopune jednog zakona budu obuhvaćene jednim predlogom zakona, „kao i o tome da svi potrebni zakoni budu usvojeni do 1. jula 2025. godine“.

Usvojena je i izmena po kojoj na sastanak Radne grupe mogu biti pozvani predstavnici drugih udruženja kao i druga lica koja mogu doprineti ispunjenju zadataka Radne grupe ako ona tako odluči.

Predviđeno je i da posle razmatranja preporuka ODIHR, Radna grupa može da odluči da Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputi obrazloženi predlog zaključka da po određenoj preporuci nije potrebno preduzimanje zakonodavnih ili drugih mera kao i da predsednik Radne grupe jednom u tri meseca dostavlja Odboru informaciju o rade Radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari