Koja ovlašćenja po Ustavu ima predsednik Srbije, a čime se sve Vučić bavi? 1Foto: Printscreen/Belish

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim obraćanjima ponajmanje govori o temama koje se tiču njegovih ustavnih ovlašćenja, a ono što od šefa države najčešće možemo čuti uglavnom spada u nadležnosti drugih državnih organa.

Tako se „predsednik svih građana“ između ostalog bavi minimalnom cenom rada, o čijoj visini odlučuju Socijalno-ekonomski savet i Vlada Srbije. Najavljujući da će biti „nastavljeno traženje rešenja za spuštanje cena i inflacije“ predsednik države je preuzeo i ovlašćenja Narodne banke Srbije, piše N1.

„Nadamo se da ćemo u decembru spustiti inflaciju, bez obzira na poteškoće sa cenom nafte, a verovatno će i gas da poskupi na svetskom nivou i to se uvek odrazi na proizvođačke cene i pravi problem“, objasnio je stručno.

Predsednik je govorio i o izgradnji novog Savskog mosta, promeni namene beogradskog Sajma i njegovom pripajanju firmi “Beograd na vodi”, uvođenju rečnog taksija, novoj zgradi Prirodnjačkoj muzeja, pa čak i o novim pravilima za odlazak na bolovanje.

Kad predsednik države najavi pojeftinjenje hleba…

Jedan od javnih nastupa iskoristio je i da podseti građane da se radi Fruškogorski koridor, kao i da se uskoro otvara auto-put Ruma – Šabac. Rekao nam je i da će hleb „Sava“ pojeftiniti za tri dinara. Redovno nas je informisao i o tome koliko su nelegalnog oružja i municije građani predali Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bavi se i (ne)uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, iako je utvrđivanje i vođenje politike Republike Srbije, kako u domaćim tako i u međunarodnim okvirima, u nadležnosti Vlade.

Pripisuje sebi zasluge i za povećanje penzija, ali i plata medicinskim sestrama, prosvetnim radnicima, negovateljicama… podučavajući nas o kumulativnom povećanju. Tu je predsednik i kada treba da se najavi novčana pomoć za pojedine kategorije stanovništva, poput dece do 16 godina starosti kojima je namenjeno po 10.000 dinara.

„To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji, oni će dobiti novac“, pojasnio je Vučić.

Vanredno je obradovao i penzionere najavom da će im između 25. novembra i 5. decembra biti isplaćeno po 20.000 dinara. Opet mimo svojih ustavnih nadležnosti.

„Deli“ vaučere za odmor i novčane nagrade za sportiste

Ima Srbija i Ministarstvo turizma, ali kad je u pitanju podela vaučera za odmor – tu je, ipak, predsednik.

„Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000, jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u Srbiji“, najavio je slavodobitno.

Obećao je i da će pojedinačna nagrada za zlatnu medalju na Olimpjskim igrama u Parizu 2024. godine biti „najverovatnije po 200.000 evra“.

Od predsednika lično čuli smo i da ćemo u svim trgovinskim lancima u Srbiji moći da pronađemo dvadeset vrsta proizvoda sa sniženim cenama, što je prethodno, barem tako glasi zvanična verzija, dogovoreno na sastanku ministra trgovine sa predstavnicima trgovinskih lanaca.

Odlučuje i o tome da li će i kada biti vanrednog izlaska na birališta, iako se njegova ovlašćenja tu svode samo na potpisivanje ukaza o raspuštanju parlamenta i to na „obrazloženi predlog Vlade“. Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, kao uostalom i drugih jedinica lokalne samouprave, nemaju apsolutno nikakve veze sa šefom države jer ih raspisuje predsednik Narodne skupštine.

A uz brojne „pozajmljene“ nadležnosti predsednik povremeno stiže i da se bavi svojim poslom, pa je tako povodom Dana državnosti Srbije 15. februara dodelio čak 169 odlikovanja, dok je prošle subote svojim prisustvom i obraćanjem „iz srca, a ne iz glave“ uveličao promociju oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari