Koja se imena pominju na kladionicama za ministre: Bez kvota za budućeg premijera 1foto: FoNet-Milica-Vuckovic; BETAPHOTO-Press-centar-UNS; BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIC; Starsport

Na kladionici MeridianBet, koja je izbacivala kvote za izbore 3. aprila, kvota za mesto predsednika Vlade Srbije nema, iako one postoje za različite funkcije u samoj Vladi.

Osim onih očekivanih spominju se i imena Borka Stefanovića, Predraga Mikija Manojlovića, Vladimira Gajića, Milice Đurđević Stamenkovski, Konstantina Samofalova, Boška Obradovića, Biljane Stojković, Vojislava Šešelja, Miloša Jovanovića, Vuka Jeremića.

Posle aktuelne ministarke pravde Maje Popović najviše šanse da se u fotelji ministra zaduženog za pitanja pravosuđa ima advokat Vladimir Đukanović, bar sudeći po kvotama kladionice MeridianBet. Kvota za Popović je 2.00, dok je za Đukanovića 3.00.

Za ovo mesto u novoj Vladi nešto manje šanse ima predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, sa kvotom 5.00, dok je

Koja se imena pominju na kladionicama za ministre: Bez kvota za budućeg premijera 2
foto EPA/CHRISTOPHE KARABA

daleko iza ostalih potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, čija kvota iznosi 25.

Doajen glumišta Predrag Miki Manojlović koji je nakon gostovanja u emisiji „Personan non grata“ na N1, u kojoj je rekao da je u poređenju sa ostalim političarima u Srbiji Aleksandar Vučić De Gol, naišao niz osuda dela opozicione javnosti, u konkurenciji za mesto ministra kulture i informisanja našao se na preposlednjem mestu.

Iza Manojlovića, čija je kvota 15, je samo reditelj Siniša Kovačević iz Narodne stranke, sa kvotom 30. Ispred su Lazar Ristovski, koji se našao na listi koalicije oko SNS za narodne poslanike, čija je kvota 5.00, i aktuelna ministarka kulture Maja Gojković sa kvotom 1.50.

Da bude ministar omladine i sporta najviše šanse, sudeći po kvoti 2.00, ima Vanja Udovičić. Šanse ima i dugogodišnji teniserski trener i nekada selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović, koji je nedavno tražio da Aleksandar Vučić bude doživotni predsednik.

Obradovićevo zalaganje da se Vučić svrsta među Cezara, Napoleona, Tita, Kim Il Sunga, Kim Il Sunga, i drugih doživotnih predsednika/diktatora, očigledno mu se isplatilo procenjuje ova kladionica, s obzirom da je njegova kvota 3.00. Tu su još i košarkaš Marko Kešelj, sa kvotom 2.00 i opozicionar – bivši vaterpolista Danilo Ikodinović, sa kvotom 10.

Za mesto ministra spoljnih poslova nije toliko neizvesno. Sa kvotom 1.40 akutelni šef diplomatija Nikola Selaković, odvojio se od Ivice Dačića, šefa diplomatije u pretposlednjoj Vladi Srbije, čija je kvota 5.00.

Ispod Selakovića i Dačića su zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, koji je u Vladi Mirka Cvetkovića bio politički direktor u Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Vuk Jeremić, koji je na ovoj poziciji bio takođe u Vladi Mirka Cvetkovića, a pre toga u drugoj Vladi Vojislava Koštunice. Jeremićeva i Stefanovića kvota je identična – 20.

Ime predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića spominje se i u kontekstu ministarstva unutrašnjih poslova, gde predsednik socijalista takođe ima iskustva. On sa kvotom 1.80 ima iste šanse da bude izabran na ovo mesto kao aktuelni ministar, predsednik Pokreta socijalista, Aleksandar Vulin.

Šanse imaju, doduše manje, i zamenik gradonačelnika Goran Vesić (3.00), ali i predsednik DSS Miloš Jovanović (5.00), čije se ime spominje i za mest ministra pravde.

Koja se imena pominju na kladionicama za ministre: Bez kvota za budućeg premijera 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Da bude na čelu zdravstva u narednoj vladi ima prva na listi SNS doktorka Danica Grujičić, sa kvotom 1.30, a ispod nje sa kvotom 3.00 je aktuelna ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević. Tu je i Zlatibor Lončar, akutelni ministar zdravlja (5.00), kao i Branimir Nestorović (15), koji je svoj politički aganžman pronašao uz Srpski pokret Dveri Boška Obradovića.

Za mesto ministra u Vladi, bez naznačenosti koji je portfelj u pitanju, takmiči se 69 imena. Najmanja kvota (1.05) je za ime predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milana Krkobabića, odnosno njegove šasne da se u narednem sazivu Vlade nađe su najveće.

Neznatno veće kvote, sve do kvote 2, su za Maju Popović, Nikolu Selakovića, Aleksandra Šapića, Branka Ružića, Dariju Kisić Tepavčević, Gorana Vesića, Ivicu Dačića, Jadranku Joksimovića, Maju Gojković, Nenada Popovića, Slaviću Đukić Dejanović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari