Koliko puta je Vučić obećavao da će se povući sa čela SNS? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke gostujući na televiziji Prva u petak uveče još jednom je obećao da će otići sa čela Srpske napredne stranke kada izborni ciklus u toj stranci bude završen.

Kada će se to desiti još nije poznato, jer je i sam Vučić objasnio da zbog celokupne situacije u Srbiji nije zakazana izborna skupština SNS, ali da je već pokrenut izborni proces. Podsetimo u toku svoje desetogodišnje vladavine, Vučić je bar desetak puta najavljivao da će podneti ostavku na mesto predsednika SNS, ali to se do sada nije desilo.

„Već je izabrano 15 opštinskih odbora u Beogradu od 17, ne znam koliko po Srbiji, ali kada se taj proces završi, idemo na skupštinu i ja više neću biti predsednik SNS“, rekao je Vučić za TV Prva.

Ocenio je da to „najgorima u Srbiji“ neće pomoći da pobede i dodao da politički analitičari i političari „ne znaju šta će sa sobom ukoliko bi on ostao predsednik SNS, jer znaju da još 100 godina ne mogu da pobede“.

U toku svoje desetogodišnje vladavine, predsednik Srbije bar je desetak puta najavljivao odlazak sa čela svoje stranke.

Tako je u julu 2017. izjavio da će na samom početku 2019. dobiti naslednika na stranačkoj funkciji.

U oktobru 2019. istakao je da će „uskoro uslediti promena“. Govorio je i ko će ući u uži izbor za njegovog naslednika na toj poziciji.

‘Svakome ćete se obradovati i radovati mnogo više nego meni. Ne sekirajte se, uskoro će biti tako – rekao je Vučić tada za Alo.

Narednog meseca, posle sednice Predsedništva SNS, najavio je da će stranačka skupština najverovatnije biti održana posle parlamentarnih izbora i da on nakon nje neće biti više na čelu stranke.

Zbog izbijanja pandemije izbori su odloženi za jun 2020, a mesec dana ranije Vučić je ponovo najavio povlačanje sa stranačke funkcije.

A 2020. godinu kao rok za odlazak sa partijske funkcije Vučić je postavio i nakon parlamentarnih izbora.

“Važno je nekoliko stvari da kažem kao predsednik svih građana. Jer ja kao što sam i obećao… Uskoro će i organi stranke, biću samo predsednik građana, svih građana Srbije”, govorio Vučić jula 2020.godine.

Devet godina nakon što je preuzeo stranku od Tomislava Nikolića govorio je da je Glavni odbor naprednjaka predložio da se na partijskom kongresu, koji će se održati od 21. do 24. oktobra, „ne bira predsednik partije, nego da se to uradi na proleće, posle izbora za predsednika Srbije“.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević tada je rekao da se o tom predlogu nije glasalo, nego je odlučeno da Predsedništvo SNS donese odluku koji će se sve stranački organi birati na kongresu.. Devet meseci je prošlo od predsedničkih izbora, a kongres SNS nije održan, niti je na vidiku, pa je Vučić i dalje predsednik SNS i Srbije.

Sada ponovo najavljuje da će se povući sa čela stranke kada izborni ciklus u SNS bude završen . Zbog celokupne situacije u zemlji izborni ciklus SNS ponovo je prolongiran, a pitanje je šta će biti sledeći razlog zbog koga će Vučić opet da promeni odlluku.

A pre deset godina, kada je bio zamenik predsednika stranke, a Tomislav Nikolić, prvi čovek SNS govorio je da je Srbiji potreban predsednik, kao nestranačka ličnost.

“Nama je potreban predsednik koji će da ujedini Srbiju, predsednik koji neće da vodi negativnu kampanju, predsednik koji neće da bude predsednik SNS ili DS, već predsednik koji će da bude predsednik svih građana.“

Kada je stupio na stranačku funkciju sve se promenilo , a svih ovih godina predsednik Srbije se ponaša isključivo kao predsednk jednog dela građana, a ne građana cele Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari