Vlada je izabrana, čeka se ostavka predsednika: Hoće li Vučić ispuniti obećanje i otići sa čela naprednjaka? 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Posle najave da će se sa čela SNS povući nakon formiranja nove vlade, pa davanja fore od nekoliko nedelja posle toga, bliži se trenutak da Aleksandar Vučić, stane iza svojih reči i u naredne dve ili tri nedelje podnese ostavku na mesto lidera naprednjaka ili bar da, po ko zna koji put, postavi novi rok za to.

Vučić je naime u martu ove godine, poslednji put, najavio da će učestvovati u formiranju nove vlade nakon izbora 3. aprila a zatim otići sa mesta predsednika SNS.

„Deset godina na čelu stranke je dug period, to je period u kojem Srpska napredna stranka nige nije izgubila, to je neverovatno, i vreme je da se neko drugi tome posveti“, rekao je Vučić za list Politika.

Zatim je u avgustu precizirao da bi do povlačenja moglo da dođe nekoliko nedelja posle formiranja kabineta u Nemanjijoj 11. Nova vlada je izglasana 26. oktobra, te se sada čeka Vučićev potez.

Ako to ne uradi uskoro, otvara mu se šansa uoči stranačke skupštine za koju, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, pripreme počinju da teku već u novembru, a koja bi mogla da bude održana u maju naredne godine.

Vučić je govoreći o mandataru nove vlade rekao i da će na stranačkoj skupštini oni koji ne dobiju funkcije u vladi dobiti svoja zaslužena mesta. On je tada možda i otkrio ko će ga naslediti na funkciji predsednika SNS, rekavši da ne može neko da dobije sve a neko ništa. Ana Branbić je dobila mesto premijerke po treći put, a Miloš Vučević, koji je bio u najužem izboru za tu funkciju, mesto ministra odbrane, pa se može pretpostaviti da je on zasad najozbiljniji kandidat da posle Vučića vodi naprednjake.

Vučić je prvi put najavio da će otići sa čela SNS u julu 2017. nakon pobede na predsedničkim izborima. On je tada u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.

U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“. O ovome je govorio i u maju 2021. kada je rekao da želi da ostane još malo.

“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.

A onda je u novembru 2021. SNS u Areni održana svečana akademija povodom rođendana naprednjaka a uz nju i izborna skupština.
Ana Brnabić je tada novinarima saopštila da će Vučić ostati na čelu te stranke do izbora u aprilu, nakon čega će biti održana vanredna skupština na kojoj će biti izabrani novi predsednik i zamenik predsednika.

Posle 10 godina na čelu vladajuće stranke naprednjaci su čak počeli da snimaju i video spotove kako bi pokazali svoju želju da Vučić ipak ostane i dalje predsednik SNS.

Oni su u julu ove godine na društvenim mrežama objavili spot u kojem glavne uloge imaju novi, mladi potpredsednici SNS Nevena Đurić i Vladimir Orlić koji šetaju do Skupštine Srbije i razgovaraju, a Đurić kaže:“Srpska napredna stranka sa Aleksandrom Vučićem na čelu piše novu istoriju Srbije. Modernu i savremenu, naprednu i prosperitetnu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari