Komersant: Vučić odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će odlagati uvođenje sankcija Rusiji, a evropske obaveštajne službe ne očekuju njegov brzi zaokret politike prema Moskvi, piše moskovski dnevnik Komersant.

List piše da je nemački kancelar Olaf Šolc, koji je posetio Beograd krajem prošle nedelje, „otvoreno, zapravo, ultimativno, zahtevao da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji“.

Prognoze o tome koliko je to realno sadržane se u zapečaćenom izveštaju obaveštajnih službi EU, koji je procurio u medije, a koji je naručio šef evropske diplomatije Žozef Borel, dodaje list.

Dnevnik dodaje da autori izveštaja smatraju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da što više odloži promenu kursa ka Moskvi i da će za to tražiti visoku cenu od Zapada.

„Pojačani pritisak Zapada na Beograd iniciran je činjenicom da Srbija ostaje jedina zemlja među članicama i kandidatima EU koja nije pristupila antiruskim sankcijama“, piše list.

Komersant piše, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore da oni ne očekuju promene u politici Beograda dok se konačno ne reši pitanje isporuka ruskog gasa Srbiji.

Načelni dogovor o ovom pitanju postignut je krajem maja tokom telefonskog razgovora predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Vučića, međutim, konačni dogovori o gasu (tačna cena i obim isporuke) tek treba da budu dogovoreni u pregovorima izmedju ruskog Gasproma i NIS-a, piše list.

„Moskva bi pre toga, naravno, želela da razjasni stav Beograda o ukrajinskoj krizi i pre svega o sankcijama. Pretpostavljalo se da će to učiniti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Beogradu 6-7 juna. Ali ta poseta je, zvanično, otkazana zbog odbijanja susednih zemalja Srbije da obezbede koridor za avion ruskog ministra, koji se našao na listi sankcija EU“, piše Komersant.

Dnevnik dodaje da Moskva sada čeka dolazak šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića. „Njegova poseta će u velikoj meri razjasniti izglede za konačne rusko-srpske sporazume o gasu, kao i stav Beograda o sankcijama“, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari