Korać: Kosovo istorijski izgubljeno; Šormaz: Sporazum jedino rešenje

Serijal razgovora Kosinus novinske agencije FoNet

Ostavite komentar


  1. Ako ovaki polu pismeni tipovi ko ovaj Sormaz budu davali savete nikada necemo ni resiti problem Kosova.

    1. @Janko…Vi i niste nadležni da rešavate taj „problem“,on je rešen!

      1. Ma idi begaj, ne bih rekao posto ne bi zapad toliko pritiskao Srbiju da se odrekne svoje vekovne teritorije da je to bas tako gospodine Miodrage-Kurti- ili kako se vec zovete. Sto nam lepo ne objasnite to resenje posto smo mi Srbi i dalje naivni pa ne znamo kako se kuva zaba. A ove komentare strucnjaka necu ni da komentarisem – idiotizam i NVO koji izvrsavaju svoje zadatke. Ko god u danasnje vreme prica o politici i velesilama a ne uvrstava tu Kinu i Rusiju je idiot i propagator zapadne propagandne masinerije – realnost je sasvim drugacija !

          1. @Miodrag iz Peci

            Gde ste vi Albanci dogurali u vasoj „realnosti“ se vidi, jedini kojima trebaju vize za EU, najmanje plate i penzije u Evropi, najveca nezaposlenost, izvan svih medjunarodnih organizacija, najveci broj trazilaca azila, najmanja strana ulaganja, uvoz koji je deset puta veci od izvoza…

  2. Gospodin Korać-nadobudni erudita ali i moralni patuljak je istorijski izgubljen. Kosovo nije.

    1. Celom autobusu u kom je bio i moj otac, sve penzioneri na putu ka K. Mitrovici da obeleže neki jubilej, su na „granici“ ili šta je već sve stvari bile pod pretresom. Oduzete su sve srpske zastave, čak i majice koje su imale srpsku trobojku. Ušli su na KiM kao postiđeni i uniženi starci. Od tada mi je jadno da pročitam kada neko napiše da je KiM i dalje naše.

      1. @Stojko Veličković

        To je samo poakzatelj da je Kosovo pod okupacijom, bili su i drugi delovi Srbije pod okuapcijom, turskom, nemackom ali to nikada nije znacilo da to nije nasa teritorija.

  3. Prestao sam da čitam od mesta gde je Šormaz pomenuo Cara Dušana i „Skoplje je Srbija“.
    Ako ljudi koji upravljaju ovom nesrećnom državom (a nažalost, jedan od njih je Šormaz) neprekidno se pozivaju na Srednji vek i drobe o nekakvim „prirodnim pravima“ koja bi Srbi imali još od tih vremena, onda nema dalje priče: nema nam spasa!
    Poređenja radi, engleski vladari i plemiči su u Srednjem veku imali velike posede na teritoriji današnje Francuske, a normanski vladari su pre toga vladali velikim delom današnje Engleske. Kako to da nijedan Englez (od onih pri zdravoj pameti, a i od onih drugih) ne tvrdi, na primer, da je Bordo engleski grad, a Bretanja vekovna engleska teritorija?
    Ej, bre, dosta više sa Srednjim vekom, to je davno prošlo!

    1. Nije mi poznato da su u Bordou ziveli Englezi…..docim su na kosovu ziveli Srbi sve dok ih fasisticka nemacka, Titova Jugoslavija, I Nato pakt…nisu pocistili sa Kosovam …ponimaes
      p.s idi da gledas serial Hrvatski kraljevi bez kraljica…..suvremena interpretacija, to vama nato levicarima ne smeta..dapace

      1. @sumadinac…A ko je na Kosovu živeo pre Slovena,Srba ,Bugara…koje su ovi proterali u planine? Znaš li uopšte kada su i odakle došli Srbi na prostor današnjeg Kosova,gde im je poreklo?

        1. Naziv Kosovo potice iz srpskog jezika, naziv koji i vi Albanci koristite, sto dosta govori. Pre Slovena na teritoriji danasnjeg Kosova zivela su razna plemana, ilirska, tracanska, romanizovana ilirska plemena ali niko od njih nema nikakve veza sa danasnjim Albancima ma sta vi Albanci fantazirali i lagali. Na teritoriju Kosova su vas kolonizovali Turci, kao pomagace.

  4. On jadan i uobražen, umišljena veličina teško da je merodavan i u svojoj zgradi, bolest autosovinizma je najgora pošast društva+seksualna izvitoperenost.

  5. Da mi ce nekom od ovoj koji daju intervene I od ovih koji komentarisu shvatiti da je Kosovo medjunarodno priznata drzava..? Sami smo zasluzni za to zato spustite frekvenciju I prestanite da glumatate patriots..Ko je od vas ikada isao tamo da recimo obidje neke znamenitosti..?To je zavrsena prica..odavno !

    1. @Dr toxic

      Niti medjunarodno priznat znaci clanstvo u UN-u, OEBS-u, Savetu Evrope, Interpolu itd. Sve to ta tvorevina na Kosovu nema. Ta tvorevina na Kosovu je samo jedan protektorat, produkt pojedinih interesa pojedinih drzava, nesto u rangu Juzne Osetije. Da je to zavrsena prica, ne bi se vodili pregovori i ne bi se Srbija ucenjivala i pritiskala, a ta tvorevina bi bila u svim gore navedenim organizacijama. Tako da…

  6. Niko u Srbiji ne zna kakav je bio odnos srpsko-crnogorske vojske prema kosovskim Albancima za vreme Balkanskih ratova,1912.-1913.,pa se sada čudite što nema „ljubavi“ prema Srbima!

    1. Znam ja, pričao mi je deda, koji je učestvovao u oba balkanska rata i u I ratu, prešo Albaniju, bio na Krfu, dobio Albansku Spomenicu i Karađorđevu Zvezdu, ušestvovao u proboju Solunskog Fronta. Pričao mi je da su Arnaute u balkanskim ratovima kokali kao zečeve, ali se to sve do danas vešto krije. Ali neće moći doveka da se krije! Kad se ovo ludilo bude završilo, neće više biti ni ludaka, koji su ga izazvali, pa će se saznati, bolje ikad, nego nikad!

      1. @AlexKg

        Kada ti je to pricao „deda“? Koje godine? Koliko si ti tada kao imao godina? Koliko sada imas godina?

    2. Što skazal miodrag? Jel to iz vlasnog bunkera navr’vođa pušta umirujuće i odbrambene vetrove za arnaute? Ti da braniš njih od nas nisam očekiv’o.

    3. Odnos vojske Srbije i Crne Gore prema Albancima je bio reakcija na odnos Albanaca prema Srbima i Crnogorcima za vreme otomanske okupacije. Da se nisu tako ponasali i sami bi bolje prosli. Davno su prosla vremena kada je ta vasa prizemna propaganda o „nevinim Albancima“ mogla da impresionira nekada. Jako davno.

    4. @Miodrag iz Peci

      Odnos srpsko-crnogorske vojske je bio primeren svim zlocinima koje su pocinili Albanci nad Srbima i Crnogorcima tokom turske okupacije i u skladu sa albanskim opredeljenjem da ratuje na strani Turaka. Nista vi Albanci niste bili bolji a niste ni sada. Dzaba spinujete. Znamo se. A znaju i svi ostali, cak i vasi sponzori.

    5. Pitaj se zasto je tako intenzivna „ljubav“ ostalih na Balkanu u odnosu na vas Albance, zasto su Srbi, Grci, Crnogorci ili Makedonci toliko „zaljubljeni“ u vas. Mora da je zato jer ste tako predobri, prenevini, narodnajstariji i da ne nabrajamo dalje.

    6. @Miodrag iz Peci

      Dobro su i prosli kako su se ponasali dok su bili desna ruka Turcima, jos da se znalo kako ce se ponasati kada budu prvo fasisticki pa posle i nacisticki pomagaci…

    7. @Miodrag iz Peci

      Da, sve ima svoj uzrok u „detinjstvu“ , zasto Albanci ne vole Srbe, zasto Srbi ne vole Albance… A kako je kod tebe? Sta je tebe strefilo u detinjstvu pa sada citamo te tvoje „komentare“ pod dvadeset i ko zna koliko „nickova“? Nisi imao deciju sobu, niko ti nije dolazio na rodjendane, bio si uskracen za nesto? Da li jos moze da ti se pomogne?

  7. >>Zašto onda Skoplje nije Srbija

    Možemo malo i da proširimo priču: zašto onda Novi Sad nije Mađarska?

  8. Srbi su hteli i dobili Tita a da su imali priliku ubili bi i Kralja i celu vladu a sada se çude . Nismo znali i jos ne znamo kako se çuva drzava i nacija.

  9. Klasično SNSovsko ( i njihovih satelita) kuvanje naroda da zaboravi istoriju, tradiciju, veru, imovinu kulturno i savako drugo nasledje. Da se Srbi odreknu svih prava na imovinu nekretnine, privredne i ekonomske potencijale. Parada opsenara i prevaranata.

  10. Mozda je za Danas trziste danasnjeg Kosova veoma bitno i da otuda dolaze vecina citalaca i kupaca Danas-a te su zato i vecina komentara pro-albanska i otuda ali bio bi red da pustate i komentare iz centralne Srbije, cisto promene radi.

  11. što se mene tiče. završio sam sa čitanjem Danasa, jer list favorizuje određenu politiku koja je antisrpska. Dalje, nemoguće je poslati komerntare koji se razlikuju od politike Danasa ( komentari se brišu), što smatram totalno nekorektnim i nedemokratskim činom . Inače su ti komentari samo drugačije mišllenje o pojavama i događajima bez vređanja.Mislim da bi bar ovo trebalo da objavite ako imate imalo savesti. Hvala i zbogom.

  12. koliko godina narodni poslanik? citav jedan radni vek je proveo u parlamentu, i sta je uradio NISTA, politicki parazit.

  13. Profesor je u pravu, srpska politika nikada nije uradila nesto sto bi albanci bili uz takvu politiku. Albance su stalno procenili kao remetilacki faktor, koji je protiv njih.! Politicka propaganda cak je isla i do Akademije nauka u Srbiji, da sa albancima ne moze se ziviti kao ravnopravnim, vec kao gradjanima drugog ili trecek reda. Ovakva poltika je dovela do toga da albanci i srbi ne ponasaju se prijatelski jedni prema drugima. Treba misliti u buducnosti i izbeci sedrotipe o odnosima albanaca i srba, proklamovati sve sto je dobro kod oba naroda i time uciti i mlade generacije, da se moze ziveti u dobrosusedstvi ili u zajednici, sa medjusobnom postovanju i toleranciji.!

    1. @dr

      Trebala je ta srpska politika da se ponasa isto onako kako se albanska politika u Albaniji ponasala prema tamosnjim Srbima: nasilna albanizacija imena, zabrana koriscenja jezika, nema skola, nema novina, nema akademija nauka, nema drzave u drzavi, nema fonda solidarnosti, nema zaposljavanja po nacionalnom kljucu, ne znam sta bi onda mantrali. Dosta vise tog vaseg tragikomicnog izigravanja nevine zrtve i lupetanja o ugrozenosti, ispucali ste tu propagandu, promenite plocu. Kosovo ste u potpunosti albanizovali, proterali sve Srbe i jos imate obraza da pricate kako ste vi ugrozeni?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.