Kosovo mnogo veći problem Srbiji nego što je Srbija Kosovu

Šerbo Rastoder, redovni profesor Univerziteta Crne Gore, za Danas o aktuelnim političkim prilikama

Ostavite komentar


  1. Lako je deliti lekcije drugima i praviti se pametan kada su tudja ledja pod teretom Videcemo te pametnjakovice za 50 godina kada albanci od Cg zatraze deo teritorije

    1. „Postoji dosta evidentnih činjenica o umešanosti Srbije u pokušaj državnog udara 2016.“
      Molim autorku da dostavi sve te „evidentne činjenice“ tužilaštvu Crne Gore. Sramota je da Danas, koji veoma poštujem zbog davnih godina, pusti ovakav tekst, gde se bez ikakvih dokaza insinuira da je Srbija učestvovala u nečemu i gde se sve vreme provlači da je Srbija kriva za sve ratove i zločine u regionu. Naravno da mislim da su pojedinci činili zločine u maše ime i osuđujem to. Ali to ne treba prenositi na ceo narod. Ja bih ovakvim ljudima oduzimao državljanstvo, jer je očigledno da ga se stidi. Nisam ni ja presrećan kakav smo narod, ali znam da ni ostali nisu mnogo bolji, a bili bi još gori da su imali ratova u poslednjih 100 godina koliko smo mi imali. A onda neka trči kod Mila ili na Kosovo, Albaniju, Hrvatsku. To su njeni istomišljenici.

      1. Čim sam pročitao kojih“uglednih“institucija je profesor član nisam morao dalje da čitam. To je ista matrica, koja postoji decenijama,možda i više od veka. Nekada je vladajuća, kao sada, a nekada u ilegali. SFRJ je temeljena na toj ideologiji. Ona je legitimna. To što su sve bivše republike zadržale komunističko učenje ne znači da mora i Srbija. U ostalom Srbija je u stvaranje zajedničke države uložila svoju državnost i 1,3 milona žrtava u borbi za oslobođenje i ne mora da se usaglašava sa onima, koji će za dve godine proslaviti 3 decenije postojanja. Nije čudno što Crna Gora ne slavi praznike i državnike pre ujedinjenja sa Srbijom, jer su to dve različite države.

    2. Profesore Rastoder super TEXT,
      Kratko i jasno, sa puno uopoređenja. Tu gde se ne upoređuju činjenice, prisutna je osobina prikrivanja svega. Tu se gubi zdrav razum a pojavljuje se zasepljenost… Nadam se da će poštovani profesor naići na istorijske izvore koje će njemu obelodaniti zločinačku politiku Srbije između Sv. Stefanskog sporazuma 03.03.1878 i Berlinskog Kongresa 13.06.1878 po pitanju proterivanja Albanskog naroda. Ovaj zločin je i Vasa Čubrilovic u Beogradskom Kulturnom Klubu obelodanio…
      Poštovanje/faleminderit

      „PRAVA DEFINICIJA“
      Umješnost pretvaranja „poraza“ u „pobjede“ je glavna smetnja regionalne saradnje, a istrajavanje na takvoj „vještini“ ne vodi nikuda. Voditi politiku „nedovršenih ratova“je moguće samo u sredinama koje nijesu shvatile pogubnost prethodnih“

      1. @Komšija Albanac

        Ti si kanda kurs iz spinovanja zavrsio jos u vreme Enverea Hodze, apdejtuj se malo a mogao bi i ti malo da zagrejes stolicu i nadjes dokumenta, spise, svedocenja o albanskim zlocinima od vremena otomasnke okupacije, saveznistva sa fasistima i nacistima, za vreme tvog gurua Envera Hodze, albanskih komunista na Kosovu i do danasnjih dana. Imas da citas i proucavas sledecih deset godina minimum.

  2. Zanimljivo kako se dogovori prave uvek na stetu Srbije i njenih gradjana, bez obzira da li je Srbija u datom trenutku kooperativna, ili pruza otpor. Jedna konstanta je uvek prisutna, a to je delovanje protiv nasih interesa. E sad, moglo bi se o tome nasiroko i nadugacko, ali mi je stvarno dosadilo da ubedjujem druge da je voda mokra. Jedina uloga koja je nama dozvoljena i koja je uvek pozeljna za nase “partnere“ sa zapada, je uloga krivca i zrtve. Ali ni ova “autorka“ ni mnogi njeni istomisljenici i “saborci“ nikad to nece priznati, jer jednostavno nemaju vremena od silnog podilazenja nasim zapadnim “prijateljima“ i usputnog blacenja svega sto je srpsko. Mnogo je takvih pojedinaca i organizacija u Srbiji, a zajednicka im je nada i ocekivanje da ce svojim zaslugama zaraditi te toliko zeljene nato penzije (sigurno su puno vece od srpskih!). Zeleni dolarcici su uvek bili potreban i dovoljan razlog posipanja pepela po nasim glavama, bilo da to zasluzujemo, ili ne. Vrlo je zanimljivo kako je uvek bitno samo sto se kaze sada, ovog momenta. Autorku i njene istomisljenike ne zanimaju uzroci proslih dogadjaja na ovim prostorima, naravno. Od nas se ocekuje da zaboravimo sve ono sto ne ide u prilog zapadnoj melodiji, od nas se samo trazi da igramo kako nam sada sviraju. Sutra ce mozda zasvirati neka drukcija muzika, od nas je dovoljno da se prilagodimo toj promeni i zaigramo u skladu sa njom. Nemam nista protiv bilo cije zelje da bude sluga zapadu i nato, ali imam protiv njihovih ocekivanja da to bude i cela Srbija.

    1. Doticni treba da se zalaze da 30 posto C.G. bude deo Srbije jer je toliko Srba u C.G. to je demokratski a sve protiv toga je genocidno.

      1. Zasto srbi za sve svoje probleme krive druge? Pa zar ne postoji ogledalo. Pogledajte se malo detaljnije, otkricete zapanjujuce cinjenice.

        1. Srbi se piše velikim slovom, kao i Albanci, Hrvati, Crnogorci… Hvala za ogledalo, pogledali smo se i videli da smo najlepši, najproduhovljeniji, najbolji. Ti nemoj da se ogledas, mogao bi da padnes u depresiju.

        2. @Igrale se delije

          Mozda je to suvise komplikovano za tebe i zahtevno i tesko, ali probaj da procitas citav ovaj clanak. Ako uspes u tome, shvatices da se u citavom clanku okrivljuju upravo Srbi i to za sve. Ako odes na druge clanke na ovom portalu opet ces videti da se u 99% okrivljuju Srbi a ovo nije ni albanski ni hrvatski portal. Bice da ipak svi vi okrivljujete Srbe za sve dok ogledalo u sirokom luku zaobilazite. Da bi ti i tebi slicni drzali lekcije Srbima morao bi i ti i tvoj narod da budete mnogo drugaciji, sa mnogo drugacijom proslosci i sadasnjoscu. Kapiras?

    2. Svaka čast na komentaru, nema šta da se doda, odlično i zrelo obrazloženje koje čovek moze da prizna sebi samo ako pomenuti dolari nisu srasli sa njegovim bićem. Ovo nedostaje Danasu a autorkinih tekstova ima na svakom medijskom ćošku iznajmljene Srbije

  3. Sve pohvale za Snezanu Congradin, uspela je da nadje nekog novog za svoje „intervjue“ iako su teze koje se i ovoga puta plasiraju naravno one stare, izlizane i izandjale (pro-republjik kosova, anti-republika srpska, Srbi za sve krivi ostali predobri i savrseni i slicno), ali zadatak mora da se odradi.

  4. Razumeo bih ovakvo delenje lekcija od strane nekog drzavljanina Svedske ili Danske ali kada stizu iz Milovog feuda i to od strane nekoga ko je teze opterecen Srbima, kako licno tako i nacionalno i po pripadnosti rezimu, onda sta reci. Jos jedan jeftini pamflet Snezane Congradin.

    1. Upravo tako moji Samara’Kanci…sve zvuci jeftino, lazno i protiv kad treba kleknuti pred istinom…a ovaj clanak nudi malu dozu ‘te istine’..Aferim!!! Da vidimo dokle moze se dogurati sa ovim velikim kamenom na srcu?

    2. Šta ste se uhvatili Kosova ko pijan plota?
      Kosovo treba rešiti na isti način kso što je Kina rešilo problem Tajvana.

    3. Navali na Congradin. Da su srbi smart enough, procitali bi interview sto puta, naucili ga napamet i rekli sebi da imaju sansu. Ovako… Bez obzira sto su traktori davno prevazidjeni.

      1. @Barba

        Da si TI smart enough ne bi pisao ovakve komentare. Tako da…

  5. Reoublika Srpska je ratna tvorevina po Rastoderu. Mora da je Kosovo republika mirnodopska, opet po Rastoderu. Po pokojnom Krlezi, ako si u svom mišljenju sam, ne znači da nisi u pravu.
    Serbo se ne izjasnjava o autokratskom režimu u Srbiji, jer viri iz pozadine velikog demokrate Mila. Što se tice autorke, tipična škola Sonje Biserko, u prevodu-samo srpske žrtve ne postoje. Poruka za oboje je citat jednog pametnog čoveka iz naroda:“Lako je tudjim k…. m gloginje mlatiti.

    1. A sta je to republika (koja to naravno nije) shumska (koja to jeste). Izraz volje srbskog naroda? Ako mogu Albanci zasto ne bi srbi? Ako mogu srbi sto ne bi recimo Bugari, Rumuni, Madjari, Nijemci… Hrvati ili Bosnjaci… A sta ako drugi iamju „volju“? Sve dok njegujete monolog na ustrb razgovora necete znati sta vam se iza brda valja. Za neke je jos NATO enigma, zasto bas nas, kao… jadni ti branioci necega. Jos malo drugima ce vas biti zao… Da samo niste cinili zlocine vec bi se to desilo.

  6. Kako je moguce u danasnje vreme kada preko imterneta sve saznajermo prezentirati ovaj tekst pun antisrpstva koji ni nemacki politicar ne bi izgovorio.Cinjenice govore da su pojedini Crnogorci zaboravili da je Kosovo i njihova pradomovina,da je na Kosovu zivelo vise Srba poreklom iz CG nego Srbije i konacno da ove reci vredjaju nas narod koji je krvario vekovima za nase Kosovo.Kaze covek i ne trepnu kako mi postujemo rez 1244 samo deo a ne i Hag,a sve Srbe generale isporucismo Hagu jedino ne i crnogorske.E sad jedno pitanje u vezi rez.1244 SB ako nju Albanci i Zapad ne postuju a pod pretpostavkom nekog dogovora oko KiM morala bi da se izglasa nova rezolucija,jel tako.Pa kako verovati u pridrzavanje te nove rezolucije kad ustvari ni vi ni Zapad ne postujete postojecu.U startu ste je devalvirali.Nego ocigledno je da je selektivna pravda samo za Srbiju.Ali ako nasi to ne dozvole nista od ostvarenja otimacine nase teritorije.A vi ste se odrekli svoje suverenosti ali na stetu naroda a ne i elite.

    1. Bez obzira sto ste zlocince isporucili Hagu, gdje je priznanje presude za GENOCID. Ili ste mutavi ili ne shvatate. Pa covjek vam gore kaze, prihvatate samo sto vam odgovara. Sa tom praksom se mora stati.

  7. Lijepo zbori ovaj Profesor, sve je objadnio samo nije zasto nas KiM juri za priznanje ako su oni nama potrebniji nego mi njima.

    1. Zato, ambasadore, jer bi mogli da im pravimo probleme u budućnosti. I hoćemo, jer su oni problem napravili nama.

  8. Prethodni komentari su, upravo, najbolja potvrda tacnosti (istinitosti) svega onaga sto ste, g-dine Rastoder, rekli u ovome tekstu. Bravo i pisite sto cesce za Danas, naravno!

    1. Nije bravo za ovog Šerba, koji preko podrške arnautima, želi da pokaže mržnju prema Srbiji i Srbima. Bravo za administratora, koji odbija da o bjavi komentare koji dezavuišu ovu srpsku „Trojansku kobilu“, čiji trekstovi pršte od već dobro poznate mržnje.

    2. Komentari uglavnom ogoljavaju i Rastodera i Congradin. Za „Danas“ pise i previse raznih „rastodera“ koji imaju identican repertoar te je sasvim sigurno da nikakav nov kvalitet ne bi nastao kada bi se i Rastoder prikljucio.

      1. Domaci izdajnici? Hajde neka su se i oni pojavili. CCC… Poslije cete ih (kao spashene americke pilote) izvlaciti iz rukava. Ali ajde…

  9. Paradržava na Kosovu nastala je terorizmom, NATO agresijom, kršenjem svih sporazuma i rezolucija o Kosovu itd. to su razlozi nepriznavanja a ne Kosovski mit i ostalo. To što bivši teroristi poput Haradinaja itd. glume demokrate radi sopstvenih interesa ih ne čini demokratama. To su samo teroristi u drugoj uniformi.

  10. Prava je milina kada se nadju predstavnici srbijanskih autosovnista i muslimansko-milogorijanskih sovinista i kada krenu da pletu u vezi Srbije. To sve vrca od objektivnosti, cinjenica, znanja… Kako se samo dopunjuju, medjusobno terciraju, slazu…

    1. Pa ratove su vodili prekodrinski Srbi a ne Srbijanci. Pa ti prekodrinci su od 1945 na vlasti sa Titom do danasnjeg dana sa Vucicem.

  11. Odličan intervju ! A naše narikače koje se nikada nisu ogledale u ogledalu i makle van šešeljevskog okruga mogu i dalje da pljuju svakog živog ko nema naše krvi i da umišljaju da su veliki k’o majka im Rusija,koja ih podižući im bedni ego koristi kao maramice.Neke od tih budala sada čame u crnogorskom zatvoru jer su pomislili da mogu sve jer iza njih stoji majčica.Kad ono svi peru ruke,a oni čekaju Milovu milost.

    1. Jes šešelj je uticajan u svom imaginarnom svetu. I tvom očigledno.

      Pogledaj malo bolje, jedna baba, teško bolestan penzionisani drzavni sluzbenik iz srbije i odbegli zlocinac u CG stvarno ne mogu da ruse sistem Mila. Ej covece, svi ratni zlocinci koji se traze od Hrvatske, zajedno sa sindjelicem su se krili u CG. Svi su isporuceni u hrvatsku kad i sindjelic vise manje, oni su bili pre izrucenja predmet pracenja i istrage u CG. To je samo milova kampanja da sebe opere jer je i on „isao na dubrovnik“.i da resi pitanje samoubistava bivseg pripadnika JNA kod americke ambasade, ulazak u NATO bez referenduma…

  12. Gospodin Rastodel nije upravu kada je Kosovo u pitanju .Nikada Kosovo nije bilo Albansko .Kosovo je samo u Srbiji .

      1. @Joshko
        A Slavonija, Istra, Dalmacija, Fiume i da ne nabrajamo dalje…

      2. Za početak, Turska nije bila ni 600, ni 500 godina. Mnogo manje, ali to je već stvar obrazovanja koje nam nisu dali.
        Ni „Sandžak“ nije Sandžak, nego malo drugačiji naziv, ali i to je stvar obrazovanja a bogami više politike…
        Prosto me sramota što ovo moram da kažem – najstarija crkva u Srbiji je u N.Pazaru, sagradjena krajem 9-og veka, Petrova crkva. Sagradjena na temeljima jos starije hrišćanske crkve.
        Najstarija džamija u „Sandžaku“ je Lejlek džamija iz 15-og veka.
        Ne znam kako da nategnemo ove činjenice da bi „Sandžak“ postao Sandžak.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.