Kosovska opozicija spremna da formira Vladu na narednim parlamentarnim izborima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abelard Tahiri rekao je danas da je njegova stranka spremna za vanredne izbore, dodajući da će sledeću vladu formirati opozicija.

On je posle sednice Predsedništva kosovskog parlamenta izjavio da pokret Samoopredeljenje (PS) više neće biti u vladi.

„Izuzetno smo spremni i uvereni smo da na ovim izborima, kada god oni budu održani, pokret Samoopredeljenje (PS) više neće moći da pravi vladu i da će vlast stvoriti opozicija“, rekao je on.

Objavio je da je poslanička grupa DPK uz podršku 40 poslanika sazvala vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o ceni struje, kojom se traži smanjenje cene električne energije.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je rekao da Kurti može da bude na vlasti još najviše godinu dana.

„Mi smo u delikatnoj fazi kroz koju zemlja prolazi. Maksimalno moguće da će Kurti biti na vlasti godinu dana. Već smo počeli odbrojavanje, mislimo na kraj ove vlasti i vreme kada se vratimo građanima (na izborima)“, rekao je on.

Gaši je dalje rekao da ova godina počinje vanrednom sednicom u vezi sa visokim cenama struje.

„Počinjemo sa vanrednom sednicom u vezi sa visokim cenama struje, vanrednim računima koji su izazvali izuzetnu zabrinutost građana Republike. Razgovaraće se zašto su ovi računi toliko naduvani i kakva bi rešenja trebalo da budu. I dalje imamo istu zabrinutost zbog volje pokreta Samoopredeljenje da blokira istražnu komisiju za državne rezerve“, rekao je on.

Na narednim izborima aktuelni premijer Aljbin Kurti neće moči da osvoji više od 50 odsto glasova, ocenio je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri.

„Godina 2024. je izborna. ABK u ovu izbornu godinu ulazi spremniji nego ikada. ABK će biti politička osovina. Očekujem da će izbori biti redovni jer nema šanse da se Aljbin Kurti odrekne svih ovih privilegija jer više ne može da dobije 50 odsto“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo se suočava i sa problemama plata u javnom sektoru.

„To je jedina zemlja koja već tri godine poznaje probleme sa inflacijom, rastom cena i nepovećanjem plata. Prevario je o ravnopravnosti (svih građana), nema ravnopravnosti jer bez članstva u PS ne možete da nađete posao, ni u nezavisnim institucijama niti u vladi. Nema ravnopravnosti u investicijama, nema ravnopravnosti penzionera“, kazao je on.

Šefica poslaničke grupe PS Mimoza Kusari Ljilja kazala je da početkom godine Kosovo pokazalo uspehe.

„Imamo spisak dostignuća i uspeha koji su počeli da se realizuju u odnosu na položaj naše republike u međunarodnom subjektivitetu, od procesa vizne liberalizacije, do priznavanja kosovskog pasoša od strane svih zemalja koje ne priznaju Kosovo, uključujući i Španiju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari