Kosovski diplomata: Otvaranje pitanja političkog statusa neprihvatljivo 1Natpis na zgradi opštine Klokot Foto: Youtube/VOA

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Beriša izjavio je da je za Prištinu neprihvatljivo nastojanje Srbije da u okviru dijaloga ponovo pokrene pitanje političkog statusa Kosova.

On je takođe rekao da je za Vladu premijera Ramuša Haradinaja neprihvatljiva bilo kakave diskusija o promeni granica.

„Dijalog traje predugo i nema definisani cilj. Od dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije skliznuli smo u fazu u kojoj Beograd želi da razgovara o političkom statusu Kosova. To je za nas neprihvatjivo. To poglavlje zatvoreno je proglašenjem nezavisnosti 2008. godine“, rekao je Beriša za bečki dnevnik Prese.

Beriša se izjasnio i protiv ideje promene granice, kao preduslova za priznanje Kosova.

„Naša Vlada i premijer Ramuš Haradinaj bili su veoma jasni: Promena granica na Balkanu je opasna. Potpuno smo protiv bilo kakve rasprave o tome“, rekao je Beriša.

Podsetivši da se i EU temelji na načelu jedinstvo kroz različitost, Beriša je ocenio da bi svaka promena granica na etničkoj osnovi bila u suprotnosti sa tim principom.

Beriša je optužio Srbiju da, kao i u vreme Slobodana Miloševića, želi da se predstavi kao čuvar hrišćanstva, a da istovremeno Kosovo predstavlja kao islamsku državu.

„Realnost je drugačija. Albanci su muslimani, katolici, pravoslavci ili nisu uopšte verski opredeljeni. Imamo jedno staro sedište biskupa. Albanci nikada među sobom nisu imali problema zbog verskih razlika. Kosovo ima sekularni ustav, koji se rukovodi evropskim principima“, rekao je Beriša.

Kosovski diplomata je rekao da bi priznanje Srbije bilo dobra stvar za Kosovo i za celi region, ali da „to nije sve“. On je pojasnio da Španija, na primer, s obzirom na Kataloniju, verovatno i dalje ne bi priznavala Kosovo i da bi Rusija u Savetu bezbednosti UN glasala protiv.

„Zato nismo spremni da sve uložimo u to da nas Srbija prizna“, rekao je Beriša.

Beriša je izrazio optimizam da bi Vatikan mogao da prizna Kosovo.

„Ja sam u Vladi Kosova zadužen za odnose sa Vatikanom. Postigli smo napredak. Postoji sporazum premijera Haradinaja i državnog sekretara Vatikana da se nastavi dijalog. Vatikan je priznao Dijecezu Kosovo“, rekao je Beriša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari