Kosovski mediji: Vučić će od Kramon i Varheljija dobiti direktive EU u vezi Rusije i Kosova 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

U susret sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Violom fon Kramon, poslanicom Evropskog parlamenta i izvestiteljkom EU za Kosovo koji se održava danas, kao i komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem u kasnijim popodnevnim časovima, kosovski mediji pišu da će Vučić tokom ovih razgovora dobiti jasnije direktive EU da se Srbija odredi po pitanju sankcija Rusiji i reši probleme sa Kosovom.

Kosovski mediji pišu i da će predstavnici EU preneti Vučiću „poziciju Brisela o uvođenju sankcija Rusiji i tome da se pronađe rešenje za nerešene probleme u okviru dijaloga sa Kosovom“.

Mediji sa Kosova navode i da će Fon Kramon i Varhelji, koji će se sa Vučićem sastati u popodnevnim časovima, insistirati da se u okviru dijaloga pronađu rešenja za teme kao što su energetika i ostali nesprovedeni sporazumi do sada.

List Zeri u vezi ove posete navodi da će „srpski predsednik Aleksandar Vučić primiti direktne i jasne poruke iz Evropske Unije u vezi sa odnosima sa Rusijom i pitanjem dijaloga na Kosovu“, prenosi Kossev.

Predstavnici kosovskih institucija juče su burno reagovali na navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića o gasnom dogovoru sa Rusijom, nakon njegovog telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Oni polažu nade u današnje posete Viole fon Kramon i Olivera Varheljija Beogradu kako bi se Srbija odredila prema sankcijama Rusiji i pod patronatom EU nastavila rešavanje gorućih problema iz dijaloga sa Kosovom.

Šef kabineta kosovske predsednice Kosova Bljerim Velja napisao je na Tviteru da Srbija mora jasnije da se odredi prema EU i da to ne ostavlja prostora za bilo kakve veze sa Ruskom federacijom.

„Putin i Vučić su se u telefonskom razgovoru dogovorili da će Rusija nastaviti da snabdeva Srbiju prirodnim gasom i da će dve zemlje ojačati svoje partnerstvo. Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, produbljuje saradnju sa Rusijom umesto da se uskladi sa sankcijama EU. Dokle će to EU tolerisati?“, napisao je Velja, uz fotografiju sa ranijih susreta Vučića i Putina i njihovog rukovanja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti nešto kasnije je takođe na društvenim mrežama kritikovao razgovor Vučića i Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari