Kosovski ministar: Ne postoji inicijativa za smenu gradonačelnika na Severu Kosova 1Printskrin RTK

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, ponovio je još jednom da još uvek nije pokrenuta građanska inicijativa za smenu gradonačelnika u opštinama na Severu. On je ujedno ocenio i da predsednici opština Zvečan i Zubin Potok, ne mogu da odgovore na zahteve građana, s obzirom na to da svoje dužnosti ne obavljaju iz zgrada opština.

Krasnići naglašava da ministarstvo kojim rukovodi, do sada nije dobilo informacije o eventualnom sakupljanju potpisa za smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Istovremeno, ovaj ministar je podržao aktuelne predsednike opština na Severu da završe svoj četvrogodišnji mandat.

„Do sada nismo dobili informaciju da se grupa građana organizovala i počela da prikuplja potpise za smenu predsednika opština. Ono što je važno jeste da gradonačelnici rade i mi kao Vlada im stalno pružamo podršku da ispune svoj mandat. Ovde treba pomenuti potpisivanje sporazuma između predsednika opštine Leposavić i Agencije za civilnu registraciju, da ova agencija u okviru ove opštine ima svoj prostor za civilnu registraciju“, rekao je Krasnići na konferenciji za medije nakon današnjeg sastanka kosovske vlade, prenosi RTK2.

Ipak, kaže da sumnja da gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana, koji dolaze iz stranke PDK, Izmir Zećiri i Iljir Peci, mogu da odgovore na zahteve građana.

Sumnja zbog toga što, kako navodi, ovi predsednici opština svoje dužnosti ne obavljaju iz opštinskih zgrada, već iz alternativnih centara.

„U Republici Kosovo ima 34 gradonačelnika i svaki od njih je poseban i ne mogu da pričam o njima, ali deo gradonačelnika na severu zemlje je poseban. Već imamo dva gradonačelnika koji nastavljaju svoje svakodnevne aktivnosti iz svojih kancelarija i još dvojicu koji rade iz alternativnih centara, a kao ministar, sumnjam da mogu da odgovore na zahteve građana“, rekao je Krasnići, prenosi Koha.

Sa druge strane, tvrdi da su gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, Ljuljzim Hetemi i Erden Atić, koji dolaze iz pokreta Samoopredeljenje, aktivni kada su u pitanju potrebe građana.

„Prvi put imaju gradonačelnika koji je zainteresovan da podrži građane, a ne kriminalne grupe Srpske liste tako da su gradonačelnik Leposavića i Severne Mitrovice stalno na dežurstvu i angažuju se na raznim projektima, kako kroz sredstva Ministarstva, tako i iz sopstvenih sredstava opštine“, kazao je Krasnići, prenosi Koha.

Da još uvek nema inicijative za smenu gradonačelnika na Severu, Krasnići je kazao i sredinom prošlog meseca.

Kosovski visoki zvaničnici više puta su ponavljali da je upravo ova peticija jedan od načina na koji bi novi izbori mogli da se realizuju.

Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika na Severu Kosova, pokrenulo je krajem avgusta kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave.

U njemu je precizirano da su potrebni potpisi najmanje 20 odsto birača kako bi se organizovalo glasanje za razrešenje aktuelnih albanskih gradonačelnika.

Izrada ovog uputstva završena je u jeku krize na Severu Kosova.

Priština je 10. jula postigla dogovor sa EU za smanjenje tenzija, koji osim povlačenja dela policije iz opštinskih zgrada, uključuje održavanje novih izbora u četiri opštine na Severu.

Ove četiri opštine trenutno vode albanski gradonačelnici, pobedom na aprilskim izborima na kojima Srbi nisu učestvovali.

Izbore još od 3. juna od Prištine traži Evropska unija, a od Beograda da utiče na to da Srbi na njima učestvuju bez preduslova.

Upravo je zvanični Beograd, odnosno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, 12. oktobra uputio molbu Srbima sa Severa da na izborima učestvuju.

Iako uslovi koje je Srpska lista postavila za učestvovanje na ovim izborima nisu ispunjeni, uključujući formiranje ZSO i povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa Severa, ova stranka je dan kasnije usvojila molbu predsednika, te poručila Prištini da iste raspiše u „najkraćem roku“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari