Kosovskom MUP-u dodeljena parcela u Severnoj Mitrovici na kojoj su institucije Srbije: Da li je u toku predaja imovine 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su predlog da se parcela površine 27.400 metara kvadratnih dodeli policiji Kosova na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema saznajima RSE, na toj parceli se nalazi Javno komunalno preduzeće „Standard“, Javno preduzeće Vodovod, Privremeni opštinski organ. Sve ove institucije rade u sistemu Srbije.

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević iz Severne Mitrovice je na svom Facebook nalogu napisao da se na ovoj parceli nalazi i hala sportova.

Skupštinu opštine Severna Mitrovica trenutno čine uglavnom odbornici iz redova albanske zajednice jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu. Takođe, na čelu ove opštine sa srpskom većinom je i gradonačelnik Erden Atić, koji dolazi iz vladajuće stranke na centralnom nivou, Samooredeljenja.

Arsenijević je ovu odluku odbornika u Severnoj Mitrovici uporedio sa „okupacijom“, te najavio da će sprovesti „sve demokratske i zakonske procedure za obaranje ove nezakonite i neligitimne odluke“.

U četiri opštine na severu Kosova su tenzije podignute krajem maja kada su albanski gradonačelnici došli na vlast. Došlo je i do eskalacije u Zvečanu kada se grupa Srba sukobila sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Do kulminacije je došlo 24. septembra kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i tom prilikom ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u razmeni vatre ubijena i trojica napadaca.

Međunarodna zajednica je oštro osudila ovaj napad i zatražila da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba Srpske liste.

Kosovske vlasti tvrde da je iza tog napada stajao i zvanični Beograd, što je Srbija negirala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari