KoSSev: Oklopna vozila na skretanju ka Banjskoj, meštani: „Bio je pravi mali rat“ (VIDEO) 1foto: KoSSev

Nekolicina kosovskih specijalaca pod punom opremom, njih najmanje četvoro, stacionirani su na izlazu iz Zvečana, kod mosta, neposredno pre skretanja za Žerovnicu i Žitkovac, seoski put koji vodi dalje ka Banjskoj.

U razmaku od 50 metara, dalje ka Žitkovicu i Žerovnici zatičemo novu grupu kosovskih specijalaca.

Potom, na putnom pravcu od Šaren kamena do Banjske, što je jedan od puteva kojim se nastavlja iz pravca okolnih zvečanskih sela, dalje ka Banjskoj, stacionirano je još pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije sa dugim cevima, pancirnim prslucima.

Stacionarana su dva veća džipa i najmanje desetak policajaca.

Oni ne dozvoljavaju prolaz iz ovog pravca sela Žitkovac ka Banjskoj.

Situacija je mirna u ovom delu.

Što se tiče drugog putnog pravca iz pravca Mitrovice i Prištine ka Banjskoj, u pitanju je magistralni put. Najmanje četiri patrole specijalnih snaga Kosovske policije zatekli smo od Zvečana do samog skretanja za Banjsku, a u neposrednoj blizini mosta na kojem je noćas postavljena zaseda.

Na samoj raskrsnici nalazi se oklopno policijsko vozilo te nekolicina specijalaca. Više je novinarskih ekipa i srpskih i kosovskih medija. Novinarima nije dozvoljeno da priđu bliže od stotinjak metara od same raskrnice za ulazak u selo.

Saobraćaj je blokiran i za civile, odnosno meštane Banjske.

Međutim, saobraćaj dalje magistralnim putem ka Leposaviću za sada se odvija slobodno.

Meštani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mesta upravo su pucnjava i detonacije probudili.

Sa nekoliko meštana sa kojima smo jutros na daljinu razgovarali ili komunicirali opisuju gotovo identično situaciju. Da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su usledile i detonacije već oko 4 ujutru. Pucnjava je prema njihovim svedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

„Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisuje jedna od meštanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovsvke policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Videla je i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR nije videla.

Upadljivo je da se meštani plaše i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svoje kuće, i na ulicama se ne odvija saobraćaj, preneli su nam i da se plaše da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza, ali jesu potvrdili da se pronose glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari