Kostreš: Vlast SNS-a i zvanično obustavila proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji 1Foto: Medija centar

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš saopštio je da je vlast SNS-a juče i zvanično obustavila proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Kako navodi u saopštenju, posle odbijanja Vlade Srbije da se, posle agresije na Ukrajinu, pridruži jedinstvenoj evropskoj osudi toga čina i da se svrsta na stranu slobode i demokratije stigao je odgovor u vidu posete nemačkoj kancelara Šolca.

Prvi put kancelar najmoćnije države u EU je kao uslov za pridruživanje Srbije sankcijama naveo i neophodnost priznanja Kosova, akže Kostreš.

„Kao i u vreme režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih, kada je vlast u Beogradu propuštala šanse za dogovor i inatila se čitavom demokratskom svetu, dobijajući sve teže uslove za Srbiju, tako je i danas. Naprednjački režim je svojom politikom doveo do najtežih uslova za pridruživanje naše zemlje EU. Podrškom Putinu, ispisivanjem slova „Z“, kao simbola ubijanja ukrajinskih civila, po Novom Sadu, naprednjačka vlast svakim danom gura Srbiju u novu izolaciju“, navodi Bojan kostreš.

On dodaje, da nakon što je Evropski parlament u svojoj rezoluciji juče postavio jasne okvire Srbiji za pridruživanje, Aleksandar Vučić je u ime vlasti u Beogradu odbacio oba evropska uslova.

„Pošto EU ne želi da se pridruži Srbiji, već Srbija Uniji, LSV pita da li ovo i zvanično znači kraj procesa pridruživanja Srbije Evropi. Zahtevamo od režima SNS-a da bez odlaganja jasno svrsta Srbiju na stranu svih demokratskih država Evrope i sveta i zavede sancije Rusiji. Tražimo i da se prekine blokada pregovora sa Kosovom i huškanje na novi sukob kako bi se briselski dijalog nastavio u interesu i Srbije i Kosova. Srbija nema ni potencijala, ni snage za još jedan veliki sukob sa demokratskim svetom i još jedno padanje u bedu i izolaciju“, poručio je Kostreš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari