Kragujevac: Formiran regionalni građanski pokret “Šumadijski blok 21” 1Foto: Šumadijski blok 21

Gradjanski pokret“ Kragujevačka priča” osnovao je regionalnu političku organizaciju “Šumadijski blok 21”, u kojoj se nalaze predstavnici gradova i opština Šumadijskog okruga.

Ideja novoformiranog političkog bloka u Šumadiji je da nametne temu regionalizacije Srbije, navodi se u saopštenju ove političke organizacije.

Novoformirani Šumadijski blok 21 najavljuje da će pokušati da nametne ovu temu celokupnoj javnosti kao jednu od prioritetnih.

Po mišljenju osnivača nove političke organizacije u Šumadiji, decentralizacija i regionalizacija predstavljaju standarde u procesu EU integracija. Takođe, oni smatraju da regionalno funkcionisanje predstavlja mehanizam za efikasan razvoj svih krajeva države.

Do nedavno “Kragujevčka priča” bila je naziv manjinske liste i odborničke grupe u Skupštini grada Kragujevca, čiji je šef bio Edis Durgutović.

U decembru prošle godine, ova se odbornička grupa udružila sa dobrnicima Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, o ćemu je Danas već pisao.

Ono što može da zbuni javnost je korišćenje imena Kragujevačka priča u kontekstu formiranja pokreta Šumadijski blok 21.

“Kragujevačka priča je bio naziv liste na kojoj sam bio pod brojem jedan. To je postao i naziv odborničkog kluba kada smo nas troje sa istoimene liste osvojili mandate u gradskom parlamentu. Kragujevačka priča kao pokret, kao organizacija, nikada nije bio registrovan”, kaže Edis Durgutović, odbornik.

Po rečima Edisa Durgutovića, to je bila priča da i manjinske grupe, poput Bošnjaka i Crnogoraca, mogu da imaju svoje predstavnike u kargujevačkoj skupštini.

Kada je pre dve godine formirana Kragujevačka priča, po rečima Borisa Kovačevića, ideja je bila da se predstavi nov način političkog delovanja.

„Sada, širimo ideju na čitavu Šumadiju. Ozbiljnog i krupnog razvoja nema bez regionalne i teritorijalne povezanosti. U prethodnoj godini razgovarali smo o tome sa predstavnicima drugih gradova i opština Šumadije, medju kojima ima ljudi koji se ranije nisu bavili politikom ali ima i aktivnih odbornika u svojim sredinama. Složili smo se da je neophodno formirati jedan jak, regionalni politički pokret kojem će focus delovanja biti korišćenje svih razvojnih potencijala, pre svega mesta i sredine u kojoj živimo i stvaranje jedne moderne i razvijene regije, Šumadije 21. veka”, istakao je Boris Kovačević.

U novoformiranoj regionalnoj političkoj organizaciji “Šumadijski blok 21”, nalaze se predstavnici i organizacije i drugih gradova i opština Šumadijskog okruga.

Prema ideji osnvača „Šumadijski blok 21“ će činiti građani Kragujevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Knića, Lapova i Batočine.

Upravo i odbornici iz tih sredina, Zoran Plećević iz Aranđelovca i Dragan Todorović Truman iz Knića, pozvali su svoje sugrađane i Šumadince da se pridruže ideji stvaranja jake regionalne organizacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Struka i politika

„Niko se ozbiljno nije posvetio regionalizaciji u prethodnom periodu. Bilo je par političkih manevara koji su više bili proizvod želje za pridobijanjem glasova i trenutnim političkim preživljavanjem, bez konkretne politike i suštinske podloge. Mi želimo da okupimo i struku i politiku, da koristimo uporednu praksu, poput Španije i Italije recimo, ali i prezentujemo argumentacije naših priznatih akademika koji su temeljno obrađivali ovu temu, a sve kako bismo dokazali opravdanost i neophodnost formiranja regiona“, kaže Boris Kovačević, jedan od osnivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari