Kragujevačka opozicija: Postupak Fijata je nezakonit i nemoralan 1Foto: Z.S.M.

Povodom događaja koji su danas izveli radnike „Fijata” na ulicu, a to je ponuda poslovodstva za rad u inostranstvo ili otkaz, reagovale su i kragujevačke opozicione stranke.

– Stellantis je ponudio radnicima otkaz uz otpremnine ili rad u inostranstvu (Slovačka, Poljska, Italija ili Nemačka). Koalicija Moramo u potpunosti podržava najavljenu blokadu, jer će sprovođenje ovog plana dovesti do ekonomskog kolapsa grada, kao i sve zahteve sindikata da se obezbedi socijalni program do pompeznog najavljenog novog modela. Izbori su prošli, subvencije se ponovo dele, a radnici ostaju bez posla sa neizvesnim alternativama, oglasio se noćas odbor koalicije „Moramo”.

Za Demokratsku stranku ponašanje poslovodstva „Fijata” je ne samo nezakonito već i nemoralno.

– Dovođenje ovako velikog broja radnika pred svršen čin, po principu „uzmi ili ostavi”, uz dostavljanje obaveštenja koje je u potpunosti nezakonito i u suprotnosti sa važećim propisima Republike Srbije, a kojima su jasno propisani uslovi koje poslodavac mora da ispuni da bi uputio zaposlene na rad u inostranstvo, prava su slika politike aktuelnog režima i odnosa prema radnicima, ali i prema vladavini prava – kažu u kragujevačkom DS-u.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić ističe da „umesto električnog automobila u Kragujevac je brzinom svetlosti stigla vest da se fabrika FIAT zatvara, a zaposleni ostaju bez posla”.

– Strah kod Kragujevčana da ne postanemo ponovo dolina gladi je ogroman, takođe i da ovo nije kraj gašanja radnih mesta kako kod komponentaša tako i kod privatnika, zbog pada potrošnje koja će nesumnjivo nastupiti. Stranka slobode i pravde daje punu podršku zaposlenima u Fiatu (FCA Srbija) koji otpočinju svoju borbu za opstanak fabrike i njihovih radnih mesta – poručio je Jekić ispred gradskog SSP.

I predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu dr Predrag Delić izjavio je danas da Narodna stranka pruža bezrezervnu podršku radnicima FAS.

– U trenutku kada se na svakom koraku oseća ekonomska kriza, kada se najavljuje ogromno povećanje cena struje, energenata i osnovnih životnih namirnica, radnici FAS dobijaju otkaze. Upozoravali smo na nagoveštaje svega što se danas dešava: fabrika poslednjih godina ne radi u punom kapacitetu i nema novih modela u proizvodnji – istakao je Delić naglasivši da je pre samo par dana medijski prostor Srbije i Šumadije je zvonio od najava lepih vesti da će se u Kragujevcu proizvoditi novi električni automobil od milošte već nazvan Strujadin.

Pokret „Složno za Kragujevac” zahteva od nadležnih u državi kao i u lokalnoj samoupravi da, u saradnji za menadžementom, za radnike fabrike FIAT Krajsler automobili Srbija pripreme adekvatan program koji bi im sačuvao socijalno dostojanstvo i omogućio normalan život.

– Uvereni smo da su alternative koje se nude radnicima, odlazak u inostranstvo ili otkaz, za dobar deo radnika neprihvatljive. Čak i ako za dve godine počne najavljena proizvodnja električnog automobila, postavlje se pitanje šta sa radnicima kojima sad ne odgovara ni jedna od ovih opcija – poručuju iz PSZK.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari